Whiskey és malac az első brit-kínai üzletek között

Vágólapra másolva!
Megérkezett Kínába a brit miniszterelnök, akinek első útja a Tescoba vezetett; ideges befektetők új csúcsra hajtották az arany árát; az ír bankrendszerre a következő csapást a lakáshiteleikkel csúszó ügyfelek jelenthetik - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Életbevágóan fontos kereskedelmi küldetésnek nevezte kínai útját a brit miniszterelnök, David Cameron, aki több mint ötven üzletemberrel és négy miniszterével utazott Pekingbe - írja a BBC News Online. "Üzenetünk egyértelmű: Nagy-Britannia most nyitott az üzletre, egy igen üzletbarát kormánya van, és sokkal, sokkal erősebb kapcsolatra törekszik Kínával" - mondta a brit kormányfő.

Cameron első útja a leszállást követően egy Tescoba vezetett. Kínában a brit kereskedelmi lánc 99 üzlete található meg, az elsőt 2004-ben nyitották, és további 2 milliárd fontos befektetést terveznek a következő öt évben.

A miniszterelnökkel utazott több nagyvállalat, például a Rolls-Royce,a Barclays vagy a Diageo vezetője is. Néhány üzletet már be is jelentettek, ilyen például, hogy Kína megengedi az angol tenyészdisznók bevitelét. Az ügylet értéke mintegy 45 millió font, melyet a brit disznótenyésztők könyvelhetnek el a következő öt évben.

Abban is megállapodtak, hogy csak a Skóciában előállított whiskey jelenhet meg a kínai piacon "Scotch"-ként. Ez becslések szerint az eladásokat több tízmillió fonttal dobhatja meg. További ügyletek bejelentése kedden várhatók, a két ország miniszterelnökének találkozója után.

Ideges befektetők új csúcsra hajtották az arany árát

Újabb csúcsot döntött az arany ára, melyet különböző félelmek kombinácója okoz - írja a Financial Times. Így megnőttek az aggodalmak az eurózóna pénzügyi problémái miatt, emellett az inflációs nyomás miatt több nyersanyag ára is - a gumitól egészen a kávéig- több éves csúcsra emelkedett, valamint a valutaháború veszélye továbbra is fennáll.

Emellett a Világbank vezetője úgy nyilatkozott, hogy vissza kellene térni az aranystandard rendszerre. Az arany unciánkénti ára 1,414.5 dollárra emelkedett kedden.

Írország következő csapása a jelzálog

Az ír bankokat a következő napokban az lakáskölcsönökből származó veszteségek kényszeríthetik térdre - írja a Wall Street Journal. Eddig a lakossági jelzálog nem jelentett olyan nagy problémát az ír bankoknak, mint az ingatlanfejlesztési és építési projektek bedőlése.

Most kezdenek azonban előjönni ezen a területen is a gondok, így a veszteségek második hulláma sújthatja az amúgy is megtépázott ír bankokat. Egyre több háztartás csúszik ugyanis törlesztő részleteinek fizetésével. A hitelt felvevők 4,6 százaléka volt 90 napos fizetési csúszásban június 30-án, kilenc hónappal korábban ez a szám még csak 3,3 százalékos volt.