Sok uniós költségvetési hibáról ír az EU számvevőszéke

Vágólapra másolva!
Az Európai Számvevőszék jelentése szerint bár csökkent a mértéke, de még mindig nagy arányban találni hibákat az uniós költségvetés végrehajtásában. A testület hitelesnek találta a költségvetésről szóló uniós beszámolót, de a tagállamok esetében már hiányosságokról írnak.
Vágólapra másolva!

Még mindig jelentős a hibaarány az európai uniós költségvetés legnagyobb fejezeteinek végrehajtásakor - derül ki az Európai Számvevőszék kedden ismertetett éves jelentéséből. A hibaarány a második legnagyobb tétel, a kohéziós támogatások esetében például tavaly meghaladta a 35,5 milliárd eurós kiadások 5 százalékát (ez közel 500 milliárd forint).

Vítor Caldeira, a számvevőszék elnöke a jelentést Brüsszelben ismertetve ugyanakkor elmondta, hogy "a hibaarány a kohéziós kiadások területén jóval alacsonyabb volt, mint az előző években", és "a költségvetés egészére nézve is csökkent". A 118 milliárd eurós költségvetés közel felét - több mint 56 milliárd eurót - kitevő mezőgazdaság és természeti erőforrások területén a számvevőszék a hibaszintet 2-5 százalékra becsülte.

A számvevőszék mint az unió külső ellenőre - egyben az uniós polgárok pénzügyi érdekeinek független őre - minden évben ellenőrzi az EU pénzügyi beszámolóit és bevételeit, akárcsak a kiadási programokat, amelyek az unió egész területén és azon kívül kedvezményezettek millióinak juttatnak kifizetéseket.

A testület most azt is megállapította, hogy a költségvetésről szóló uniós beszámoló "megbízható és valós képet ad" az EU pénzügyi helyzetéről, illetve a gazdasági események eredményeiről. Ugyanakkor rámutatott, hogy a beszámolás "tagállami rendszereiben hiányosságok tapasztalhatók".

"Annak biztosítása, hogy az európai adófizetők által befizetett összegeket az uniós költségvetésen keresztül optimálisan költsék el, mindannyiunk közös és komoly felelőssége" - fogalmazott Caldeira.

Kopits György, a Magyar Köztársaság Költségvetési Tanácsának elnöke októberben azt írta a Wall Street Journal amerikai gazdasági lapban, hogy az Unió nem képes 27 költségvetést ellenőrizni.

A jelentést üdvözölte az Európai Bizottság, amely szerint "az EU éves beszámolója egymás után harmadszor kapott jó bizonyítványt a külső ellenőröktől".

Algirdas Semeta, a számviteli ügyekért is felelős biztos hozzátette: "mindig akadnak azonban további teendők, a bizottság ezért továbbra is fokozottan fel fog lépni az uniós pénzek megfelelő elszámoltatása és elköltése érdekében". Tavaly az összes kifizetésnek legalább 95 százaléka helyes volt - emelte ki Semeta.

Hangoztatta azt is, hogy a hibásnak talált projektektől, illetve az azokért felelős hatóságoktól visszanyert források összege tovább növekedett, a 2008-as 2,9 milliárd euróhoz képest tavaly 3,3 milliárd euróra. Ez is mutatja a bizottság szilárd elhatározását, hogy a pénzügyi megszorítások időszakában megvédje az uniós költségvetést - szögezte le a litván biztos.