A Cisco rántotta le a New York-i indexeket

Vágólapra másolva!
A Cisco siralmas eladási eredménye húzta le a New York-i tőzsde részvényeit, de a Kínából érkező inflációs adat is rontotta a befektetők hangulatát.  
Vágólapra másolva!

30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,64 százalékos csökkenéssel 11 284 ponton volt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,90 százalékkal 2555 pontra gyengült. Az S&P 500-as mutató 0,42 százalékkal 1213 pontra süllyedt.

A csütörtöki lejtmenet közvetlen kiváltó oka a Cisco Systems csalódást keltő bejelentése volt, ami a padlóra küldte a technológiai részvényeket. A DJIA indexében szereplő Cisco árfolyama mintegy 16 százalékkal zuhant, mert a vártnál kedvezőtlenebb eladási előrejelzést tett közzé. Az árfolyamveszteség közel 24 milliárd dollárral csökkentette a Cisco piaci tőkeértékét csütörtökön.

Az amerikai informatikai óriáscég azt közölte, hogy a folyó negyedévben 8 százalékkal nő a profitja, bevételének a növekedése azonban lassul a kevesebb - részben állami - megrendelés miatt. A Cisco előrejelzése jelentősen gyengítette az ágazatbeli Hewlett-Packard, a Microsoft, az IBM és az Intel árfolyamát, amelyek mind DJIA-tag részvények.

Rontotta a befektetői hangulatot a vártnál magasabb kínai inflációról szóló beszámoló, illetve az euróövezet egyes országainak adóssággondjaival kapcsolatban felerősödött borúlátás.