Fél gigapixeles óriásfotó a Wikipédián

Vágólapra másolva!
Egy 461 megapixeles panorámafotó a Wikipédia legnagyobb képe. A 25 megabájtos fotót  böngészők nem tudják kezelni, de még az asztali képnézegetőknek is gondot okoz.
Vágólapra másolva!

Egy 25 megabájt méretű, és 27 ezerszer * 17 ezer pixel felbontású jelenleg a Wikipédia legnagyobb fotója. A kép olyan nagy, hogy már problémákat okoz a megtekintése: a böngészők nem tudnak mit kezdeni vele, de a Windows beépített képnézegetőjét is hosszú percekre lefoglalja a feladat. Akit mégis érdekel az egyébként remek, és rendkívül részletes panorámafotó, azoknak az ingyenes Irfanview-t ajánljuk.

Forrás: wikimedia commons
Bámulatosan részletes a fél gigapixeles panoráma (az eredeti fotó itt található)

A Wikipédia korábbi rekordere egy 18 ezerszer 18 ezer pixeles fotó, amit az Orion-ködről készített a Hubble űrtávcső. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén egy 19 megabájos, a böngésző számára szintén kezelhetetlen méretű Föld-térkép van. A további óriásképek listáját a Wikimedia Commons oldalon lehet megtekinteni.

Az interneten nem ritkák a több száz megapixeles, sőt a gigapixeles méretet is átlépő felvételek, ám ezek megtekintéséhez többnyire saját szoftvert csinálnak. A Gigapan.org-on valamint a Microsoft által üzemeltetett Photosynth-en lehet például úgy óriási panorámák között böngészni, és azokba belenagyítani, hogy a kép megjelenítése egyáltalán nem terheli le számítógépünket.