Mérgező gáz terjed a Merapi vulkán körül - kép

Vágólapra másolva!
Mérgező kén-dioxid került a légkörbe a közelmúltban kitört Merapi vulkánból. A gáz irritálja a bőrt és a szemet, a tüdőben is problémákat okoz, a légkörben pedig savas esőket idéz elő.
Vágólapra másolva!

Az indonéziai Merapi vulkán idei kitörése súlyos katasztrófát okozott Ázsiában. A tűzhányó működése és annak következményei Föld körüli pályáról is vizsgálhatók - az alábbi felvétel a kitörések során kibocsátott kén-dioxid légköri koncentrációját mutatja.

A képen a gáz november 4. és 8. között mért eloszlása tanulmányozható, amelyet a NASA Aura nevű műholdja detektált. Jól látható, hogy a sötét színnel jelzett legnagyobb koncentráció a vulkán közelében jellemző. A gáz a szelek révén fokozatosan terjed a térségben, november 9-én az Indiai-óceán felett 12 és 15 kilométer közötti magasságban figyeltek meg kéntartalmú anyagot.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A Merapi vulkán kitörése nyomán terjedő kén-dioxid eloszlása az Aura műhold mérései alapján (NASA)

A kén-dioxid nemcsak a bőrt és a szemet irritálja, valamint légzési problémákat okoz, hanem kémiai reakciók révén a légköri vízpárával kölcsönhatásba lépve savas esőket produkál. Emellett a folyamat során olyan fényelnyelő aeroszol is keletkezhet, amely csökkenti a felszínre jutó napsugárzás mennyiségét, és így a hőmérsékletet is. Utóbbi hatás a fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitörésekor is érezhető volt, azonban az akkor légkörbe került kén-dioxid mennyiségének most csak 1%-át bocsátotta ki a Merapi - ami várhatóan nem elég ahhoz, hogy érezhető hatással legyen az éghajlatra.