Majdnem kilencven gyógyszertárat vásárol a Penta-csoport

Vágólapra másolva!
Összesen 86 gyógyszertárból álló hálózatot vásárol meg a Penta-csoporthoz tartozó FarmFaro Kft., miután a Gazdasági Versenyhivatal rábólintott az adás-vételre.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a közép-európai befektetőcsoport, a Penta Investment Limited által irányított Penta-csoporthoz tartozó FarmFaro Kft. egyedüli irányítást szerezzen a Patika Profi-csoporthoz tartozó Patika Profi Gyógyszertár Működtető Kft.(Patika Profi Kft.), a Plaza Patika Invest Kft. és a Patika Invest Kft. felett - olvasható a hivatal közleményében. A most megszerzett Patika Profi Kft. 45 - elsősorban a Tesco hipermarketekben található - gyógyszertárból álló gyógyszertár-hálózatot működtet. Szintén megszerezheti a FarmFaro Kft. a holdingtársaságként működő DrogeryMed Kft. feletti egyedüli irányítást. A DrogeryMed Kft. irányítása alatt álló vállalkozások 41 gyógyszertárat működtetnek.

A GVH a gyógyszerek kiskereskedelmi értékesítése, illetve a gyógyszerek beszerzése piacainak vizsgálatát tartotta szükségesnek, a résztvevő vállalkozások további tevékenységei (a gyógyszertárak által forgalmazott egyéb termékek) esetében ugyanis nyilvánvalóan nem lehetnek káros versenyhatásai az összefonódásnak. Miután a FarmFaro Kft-nek az összefonódás előtt nem volt érdekeltsége sem a magyarországi gyógyszer kiskereskedelemben, sem a gyógyszer nagykereskedelemben, a versenyhatóság álláspontja szerint a tranzakcióval összefüggésben nem valószínűsíthető káros versenyhatás.

A GVH azt is figyelembe vette, hogy az összefonódás által a FarmFaro Kft. piaci részesedése az országos gyógyszer kiskereskedelmet illetően mind a gyógyszertárak száma, mind pedig azok forgalma alapján közel megduplázódik, azonban továbbra is 5 százalék alatt marad. Abban a tíz városban (Gyöngyös, Nagykanizsa, Esztergom, Szombathely, Békéscsaba, Győr, Szeged, Pécs, Veszprém, Budapest), ahol mindkét vállalkozáscsoport jelen van, az összefonódás következtében kialakuló piaci részesedések nem haladják meg a 20 százalékot, sőt öt településen a 10 százalékot sem érik el.