Vágólapra másolva!
Nem akármilyen fordulót rendeznek a hét végén az olasz élvonalban: az első hat helyezett egymás ellen játszik. A Lazio-Napoli és a Juventus-Roma találkozók is rangadónak számítanak, ám a legnagyobb figyelem mégis a milánói derbire irányul, ahol az AC Milan évek óta először léphet pályára esélyesként.

Azt már a sorsolás után egyértelmű volt, hogy a Serie A 12. fordulója kiemelt fontosságú lehet a bajnokság alakulása szempontjából, hiszen erre a játéknapra került a Juventus-Roma rangadó és a milánói derbi is. Az eredmények alakulásának köszönhetően azonban a hét végi fordulóban a tabella első hat helyezettje egymás ellen lép pályára.

A fenti két párosítás mellett a Lazio-Napoli találkozó is rangadó, mivel a rómaiak a második, a nápolyiak pedig a harmadik helyen állnak. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a hat csapat küzd majd a dobogóért, illetve a Bajnokok Ligája-indulást érő helyekért.

Egykori Farkasok a Roma ellen

A három összecsapás közül sorrendben először a Roma torinói fellépésére kerül sor, ezt a meccset szombat este játsszák. Pár hete még kevesen gondolták volna, hogy a fővárosiak ilyen hamar utolérhetik az élmezőnyt, hiszen Francesco Tottiék gyengén kezdték az idényt, de az utóbbi hetekben magukra találtak, és immár öt mérkőzés óta veretlenek.

A Juve viszont a negyedik forduló óta nem kapott ki, más kérdés, hogy szerdán csak egy döntetlenre volt képes Bresciában. A találkozónak külön pikantériát ad, hogy a torinóiaknál több római kötődésű futballista is akad (Alberto Aquilani és Simone Pepe is a Farkasoknál kezdte karrierjét), a csapat edzője, Luigi del Neri pedig volt a Roma trénere. Igaz, a másik szakember, Claudio Ranieri is elmondhatja magáról, hogy ült a szombati rivális kispadján, ahonnan ráadásul kissé méltánytalanul küldték el.

A másik római együttes vasárnap ebédidőben fogadja a Napolit, és a Lazio hívei abban bíznak, hogy a gárda kilábal abból a hullámvölgyből, amibe a fantasztikus szezonkezdet után került. A Lazio a legutóbbi két bajnokiján kikapott, a nápolyiak viszont három egymást követő győzelem után érkeznek az Olimpicóba - és a déliek ezen a három meccsen még csak gólt sem kaptak. Ráadásul a Napoli idegenben kifejezetten jól szerepel, ebben a szezonban még nem kapott ki vendégként. A rómaiaknak elsősorban a vendégek dél-amerikai csatársorára kell figyelniük: az uruguayi Edinson Cavani és az argentin Ezequiel Lavezzi szerezte a Napoli legutóbbi hat gólját, a hetedik forduló óta senki más nem volt eredményes a csapatból.

Allegri első derbijére készül

A fenti két rangadót azonban a vasárnap esti milánói derbi szinte teljesen elhomályosítja. Az Inter és a Milan párviadala mindig óriási eseménynek számít, a csapatok helyezésétől függetlenül, de most a két gárda tabellán elfoglalt pozíciója még nagyobb jelentőséget ad a meccsnek. Az előző évekhez képest ugyanis megfordultak a szerepek: ezúttal a Milan várhatja az élről a derbit, és az Internek kell kapaszkodnia. A két csapat között három pont a különbség a piros-feketék javára, vagyis egy Milan-győzelemmel a differencia tovább nőhet - ha viszont a kék-feketék nyernek, akkor utolérik Ronaldinhóékat.

Forrás: AFP
Sneijder (középen) és Cambiasso (jobbra) Leccében nem játszott, de a derbit nem hagyja ki

Mind a két együttes edzőjének ez lesz az első milánói derbije, azonban a szakvezetők között így is nagy a különbség. Rafa Benítez számára ugyanis nem szokatlan egy ilyen rendkívül feszült hangulatú presztízsmeccs, elvégre a Liverpool trénereként számos hasonlóban volt része. A Milan mestere, Massimiliano Allegri viszont először élheti meg, hogy milyen, amikor az érzelmek legalább olyan fontosak, mint a játéktudás. A Cagliaritól érkezett szakember a Corriere della Serának adott nyilatkozatában igyekezett további önbizalmat csepegtetni az ebben egyáltalán nem szűkölködő csapatába. "Úgy kell pályára lépnünk, hogy tudjuk: három pontos előnyben vagyunk az Interrel szemben. Tudom, hogy a derbi a legfontosabb mérkőzés Olaszországban, de azt is tudom, hogy az együttesem mentálisan kész a rangadóra" - jelentette ki.

Középpontban a középpálya és a szélsőjáték

A Milan játékosait a visszavágás vágya is fűti, hiszen a legutóbbi három derbit egyaránt az Inter nyerte, mégpedig 8-1-es gólkülönbséggel. A kék-feketék azonban most nincsenek csúcsformában, a legutóbbi hét fordulóban csak tíz pontot gyűjtöttek, és mindössze öt gólt szereztek - a Milan ugyanennyi idő alatt 18 pontot szerzett és 14 alkalommal volt eredményes.

Döntetlen viszont 2004 óta nem született a városi rangadón, az Inter pályaválasztásával pedig utoljára 1999-ben ikszeltek egymással a csapatok a bajnokságban. Benítez számára a derbi lehet az utolsó lehetőség, hogy maga mellé állítsa a benne egyre inkább kételkedő Inter-drukkereket - egy újabb vereséggel a spanyol szakember rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet. Az Internél abban bíznak, hogy a mérkőzésre több sérültjük is felépül: a szerdán hiányzók közül várhatóan Estebán Cambiasso és Wesley Sneijder is vállalni tudja a játékot.

Márpedig a középpálya döntő fontosságú lesz a csatában, hiszen a Milannál éppen ez a csapatrész kezd egyre inkább összeállni. Allegri mintha kezdene rájönni, hogy sokat futó és nagy munkabírású focistákra is szüksége van, így a hétközi bajnokin a Fiorentina ellen Mathieu Flamini, Massimo Ambrosini és Kevin-Prince Boateng egyaránt kezdő volt. Mivel Gennaro Gattusónak lejárt az eltiltása, így Flamini vagy Boateng ezúttal csak kispados lesz, de ez utóbbi alighanem Ronaldinhóra is igaz - az irányítói feladatkört várhatóan Clarence Seedorf kapja.

Forrás: AFP
Ibrahimovicot várhatóan óriási ellenszenvvel fogadja majd az Inter-tábor

A nagy kérdés az, hogy ha Andrea Pirlo vállalja a játékot, akkor kit hagynak ki a kedvéért. A csatársorban Filippo Inzgahi és Pato sérülésével Allegrinek nem maradt alternatívája a Zlatan Ibrahimovic, Robinho pároson kívül. A középpálya mellett a szélsőjáték lehet még kulcsfontosságú a mérkőzésen. Az Inter ugyanis továbbra is a 4-3-3-as játékrendszert alkalmazza, a Milannnál pedig éppen a szélsőhátvédeket tartják gyenge pontnak.

Ignazio Abate és Luca Antonini sem az ideális megoldás, de Allegrinek nincsen más lehetősége a védelem két oldalán. Azt viszont nem tudni, hogy Benítez kiket állít velük szembe: ha Diego Milito visszatér a kezdők közé, akkor a bombaformában lévő Samuel Eto'o megint a bal szélről indulhat, és Abaténak vele alighanem jobban meggyűlik majd a baja, mint a kevésbé rutinos Coutinhóval vagy Jonathan Biabianyval.

Serie A, 13. forduló:
szombat:
Fiorentina - Cesena 18 ó
Juventus- AS Roma 20.45

vasárnap:
Lazio - Napoli 12.30
Bari - Parma 15
Bologna - Brescia 15
Cagliari - Genoa 15
Palermo - Catania 15
Sampdoria - Chievo 15
Udinese - Lecce 15
Internazionale - AC Milan 20.45

Az állás:
1. AC Milan 11 20-11 23 pont
2. Lazio 11 13-9 22
3. Napoli 11 18-11 21
4. Internazionale 11 13-6 20
5. Juventus 11 22-12 19
6. AS Roma 11 14-14 18
7. Sampdoria 11 11-9 15
8. Chievo 11 11-10 15
9. Palermo 11 17-16 14
10. Catania 11 9-8 14
11. Genoa 11 9-11 14
12. Udinese 11 9-12 14
13. Fiorentina 11 12-13 12
14. Lecce 11 8-18 12
15. Cagliari 11 11-10 11
16. Parma 11 7-10 11
16. Brescia 11 10-14 11
17. Bologna 11 10-15 11
18. Cesena 11 8-14 11
19. Bari 11 9-18 9

www.global-soccer.eu