Nem volt hatással a forintra Orbán költségvetési beszéde

parlament, országgyűlés, költségvetés vitája, költségvetési törvény
Vágólapra másolva!
Picit gyengült ugyan Orbán Viktor parlamenti beszéde után a forint, de az általunk megkérdezett devizakereskedő szerint nem a kormányfő által elmondottak miatt, a forintot ugyanis inkább az euró/dollár árfolyam mozgatja.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este háromnegyed kilenckor egy euró 276,30 forintot ért, egy dollárért 202,90 forintot, egy svájci frankért pedig 206,30 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

Délután öt órakor 276,57 forintot ért egy euró. A dollárral ugyanekkor 203,38, a svájci frankkal 206,40 forinton kereskedtek. Ez csekély gyengülést jelentett az egy órával azelőtti euróárfolyamhoz (276,30) képest.

Orbán Viktor miniszterelnök délután 4 órakor mondta el beszését a parlamentben, a 2011-es költségvetés általános vitájában (a vita alakulását ebben a cikkben követheti). A kisebb délutáni forintgyengülést azonban nem a kormányfő által elmondottak okozták az [origo] által megkérdezett devizakeresekedő szerint, bár kétségtelen, hogy a forint árfolyama korábban nagyjából dél óta stabil volt.

"Érdemben nem befolyásolta a forintmozgást a beszéd, mivel a miniszterelnök új információt nem mondott. A 2014-15-öre vonatkozó tervek ebben a kontextusban nem relevánsak. Az enyhe forintgyengülés oka az, hogy az euró/dollár árfolyam az 1,36-os szintet próbálgatja" - mondta kérdésünkre Reseterics József, a Raiffeisen devizakereskedője.

Hozzátette, napközben az ír hírek befolyásolták a piacot, a forint iránt azonban nagyon szolid volt érdeklődés, 1 forintos sávban mozgott az euró. "Aki forinttal akart kereskedni, csütörtök-pénteken már megtette" - mondta a szakember.

A Raiffeisen bank elemzői reggeli kommentárjukban azt hangsúlyozták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfői beszéde a héten meghatározó lehet a forint árfolyamának szempontjából. "A befektetők többsége még mindig aggodalommal tekint a középtávú bizonytalanságok miatt a költségvetési intézkedésekre" - írták elemzésükben.

A piacok által szoros figyelemmel követett számos európai és amerikai makrogazdasági adat is tájékozódási pontként szolgálhat a héten. Leginkább az élesedő ír helyzet jelenti most a legnagyobb veszélyt a hazai devizára - véli Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője, aki szerint érdemes különbséget tenni a tavaszi görög és a mostani ír helyzet között. Athén akkor akut pénzügyi segítségre szorult, hiszen nem tudta volna törleszteni lejáró adósságait, míg az ír költségvetés 2011 derekáig a korábbi állampapír kibocsátásokból finanszírozva van.