Írország nem kér az EU segítségéből, a Facebook az eBay előtt

Vágólapra másolva!
A befektetők aggódnak, mert Írország elutasítja az Európai Unió pénzügyi segítségét; a vártnál nagyobb növekedés Japánban; a Facebook értékét tekintve megelőzte az eBayt - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A befektetők aggódnak, mert Írország elutasítja a segítséget címmel közölt írást a Financial Times. A cikk szerint az ír tisztségviselők ragaszkodnak ahhoz az álláspontjukhoz, hogy nem kérnek pénzügyi támogatást az Európai Uniótól, annak ellenére, hogy egyre nagyobb a nyomás Dublinon. Magas rangú európai tisztviselők tárgyalásai eredmény nélkül értek véget tegnap késő este.

"Meg kell mutatnunk, hogy Írország önállóan is működik, és eltökélt szándékunk, hogy Írország kijön a pénzügyi nehézségekből" - mondta Batt O'Keefe, ír vállalkozási miniszter egy helyi rádiónak.

Német hivatalnokok kategorikusan tagadják, hogy nyomást gyakorolnának az írekre a támogatás elfogadására. Egyesek ugyanakkor úgy vélik, hogy a segítség elfogadása csak idő kérdése.

Bár az ír vezetők azt mondták, hogy az országnak nem kell pénz jövő júniusig, megnőttek az aggodalmak, hogy a pénzügyi problémák szétterjednek az "EU perifériájának " hívott országok gazdaságára is - ami Portugáliát, Olaszországot, Görögországot és Spanyolországot jelenti - írja a lap.

A Bloomberg tudósítása szerint vasárnap késő este egy e-mailben az ír pénzügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy folyamatban vannak a hivatalos szintű tárgyalások a nemzetközi kollegákkal a jelenlegi piaci helyzet fényében. A szóvivő szerint azonban nem kérnek a külső támogatásból. Marco Annunziata, az Unicredit vezető közgazdásza szerint a piacok egyre idegesebbek, és aggódnak amiatt, hogy mi történik Európában.

A vártnál nagyobb növekedés Japánban

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a japán gazdaság július és szeptember között - írja a BBC News Online. A japán GDP 0,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, az előző negyedéves 0,4 százalék után.

Elemzők szerint a növekedés annak köszönhető, hogy nőttek a környezetkímélő autók eladásai - hamarosan befejeződik a kormányzati támogatási program -. illetve a dohányosok több cigarettát vásároltak az adóemelés előtt.

A Facebook megelőzte az eBayt

A becslések szerint az értékét tekintve az Facebook Inc. megelőzte az eBay-t, és ezzel a harmadik legnagyobb amerikai internetes cég lett, hangsúlyozva a befektetők számára a szociális média növekvő vonzerejét - írja a Bloomberg.