Már biztos, hogy egy kisbolygóról hozott mintát a japán űrszonda

Vágólapra másolva!
Valóban az Itokawa kisbolygóról származó port találtak a Hayabusa-űrszonda mintagyűjtő egységében. Ez a negyedik alkalom, hogy egy másik égitestről anyagmintát hoztak Földünkre.
Vágólapra másolva!

A japán Hayabusa-űrszonda mintagyűjtő kapszulájában lévő szemcsék elemzésekor kiderült, hogy nem földi szennyezést és nem is az űrszonda esetleges apró darabjait találták meg a szakemberek. Az Itokawa kisbolygón járt, és a felszínéről mintát vett szonda kapszulájában lévő mikroszkopikus porszemcsék valóban az aszteroidáról származnak.

A küldetés érdekessége, hogy ez az űrkutatás története során a negyedik alkalom, hogy egy másik égitestről származó anyagot a Földre hoztak. Az Apollo küldetések a Holdról, a Stardult-űrszonda a Wild-2 üstökösről, a Genesis-űrszonda pedig a csillagunkból kiáramló napszélből hozott mintát - ebbe a sorba állt be a Hayabusa, az első kisbolygó mintával.

A Japán Űrügynökség (JAXA) bejelentése alapján közel 1500 darab, század és ezred milliméter közötti szemcsét vizsgáltak meg. Az apró testekben elektronmikroszópos vizsgálatokkal vasban gazdag olivin és piroxén ásványokat azonosítottak, amelyek sok kisbolygón előfordulnak.

Bár a Hayabusa 2005-ben kétszer is leszállt az Itokawa kisbolygóra, nem volt egyértelmű, hogy sikerült-e a tervezett mintavétel. Noha sokkal kevesebb szemcse mutatkozott a kapszulában, mint várták, a művelet sikeresnek mondható. A szemcsék további elemzéséből japán egyetemek is kiveszik a részüket, a minták vizsgálata a kisbolygók fejlődésébe és az ősi Naprendszer jellemzőibe engednek bepillantást.

Forrás: JAXA
A mintatartó kapszula (balra) és a szemcsék egy részének képe (jobbra)