Vágólapra másolva!
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke ismét elutasította azt az eshetőséget, hogy a Szerbiából kivált Koszovó az UEFA önálló tagállama legyen, és hivatalos válogatottja legyen. Ennek ellenére a helyiek Albert Bunjaki kapitány irányításával készülnek, s reménykednek abban, ott lehetnek a 2014-es vb-selejtezőkön.

"Az európai szövetségnek van egy alapokmánya, amelyet tiszteletben kell tartani. Eszerint ahhoz, hogy egy ország az UEFA tagja lehessen, az ENSZ tagállamának kell lennie. Ez volt a helyzet Montenegró esetében is" - idézte alig burkolt lelkesedéssel a belgrádi Blic keddi számában a francia sportdiplomatát, egyben korábbi Európa-bajnok középpályást.

A koszovói kormány egyik legfontosabb célja az államelismerések növelése, hogy Koszovó mihamarabb az ENSZ tagállama legyen. Ezzel párhuzamosan Pristina szeretné elérni, hogy a legnépszerűbb sportágakban, elsősorban a labdarúgásban és a kosárlabdában a fiatal állam válogatottja részt vehessen a nemzetközi versenyeken.

A koszovói futballszövetség elnöke, a korábban játékosként is igen népszerű Fadil Vokrri - 12-szeres jugoszláv válogatott, a török Fenerbahce korábbi csillaga - többször tárgyalt erről a nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA illetékeseivel. A hírek szerint kemény lobbitevékenység folyik a színfalak mögött, hogy Koszovó válogatottja legalább barátságos mérkőzéseket játszhasson. Szerbia azonban mereven elutasítja ezt, mert Koszovó függetlenségének egyik igen látványos, kézzelfogható jele lenne egy saját fociválogatott.

Tény ugyanakkor, hogy a koszovói születésű játékosok tavasz óta külön kód alatt szerepelnek az átigazolásokra vonatkozó FIFA-szabályozásban.

Bár mérkőzéseket hivatalosan nem játszhat az együttes, Albert Bunjaki kapitány vezérletével a keret rendszeresen gyakorol, a játékosok abban reménykednek, a válogatott ott lehet a 2014-es vb-selejtezőkön. Legutóbb, október 7-én éppen a svájci Neuchatel Xamax ellen játszottak, amelynek tiszteletbeli elnöke a FIFA-elnök Sepp Blatter.

A koszovói bajnokság Szuperligája 12 csapatból áll, a másodosztályban 16, a két harmadosztályban 24 együttes szerepel.

A koszovói válogatott kerete:
kapusok: Kustrim Musica (Renova, macedón), Agim Dusica (Wirges, német)
védők: Liridon Leci (Kastrioti, albán), Avni Pepa (Start IK, norvég), Alban Dragusa (Skenderbeu, albán), Liridon Kukaj (Vlaznija, albán), Skipon Skeraj (klub nélküli), Behar Malici (Pristina)
középpályások: Anel Raskaj (Halmstad, svéd), Alban Ramaj (Erzgebirge Aue, német), Enis Alusi (Paderborn, német), Imer Dzaferi (Jaro, finn), Kristijan Nusi (St. Gallen, svájci), Skipon Bektasi (Freiburg, német)
csatárok: Valdet Rama (Hannover, német), Drilon Salja (Lahti, finn), Kujtim Balaj (Halmstad, svéd), Liridon Hasani (Gnjilane)

Jelenleg több ország csapatában is játszanak koszovói származású játékosok, a legnevesebb közülük a West Hamban profiskodó svájci válogatott Valon Behrami, az albán Lorik Cana, vagy a Dinamo Zagreb csatára, Fatos Beciraj.