Vágólapra másolva!
Mexikóban az UNAM sakkfesztivál keretében négy résztvevős rapidtornát rendeznek. Polgár Judit az első játéknapon szenzációs győzelmet aratott az ukránok kétszeres olimpiai bajnoka, Vaszilij Ivancsuk ellen. A négyjátszmás meccsen nagymesternőnk 2,5-1,5-re nyert, a végső sikert 115 lépésben aratott győzelemmel harcolta ki. Polgár Judit vasárnap döntőt játszik a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a mexikói Manuel Leon Hoyos párharc győztesével.

A Mexikói Nemzeti Egyetem (UNAM) centenáriumi ünnepségeinek keretében nagyszabású sakkfesztivált rendeznek. Az Iberoamerican bajnokságon 23 ország 24 sakkozója vett részt. A sakkozás 12.világbajnoka, Anatolij Karpov és a 13. világelső Garri Kaszparov is meglátogatta a fesztivált és 20-20 táblán szimultánt játszott. A sakkozás népszerűsítését szolgáló előadások színesítették még a programot, amelynek fénypontja a négy résztvevős rapidtorna.

A rapidtorna résztvevői:
Veszelin Topalov (bolgár, 2786)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2764)
Polgár Judit (magyar, 2686)
Manuel Leon Hoyos (mexikói, 2570)

A viadal első napján a 2-es és 3-as rajtszámú nagymesterek mérkőztek meg. Polgár Judit sikerrel vágott vissza a Cap d'Agde rapidtornán elszenvedett vereségéért. A négyjátszmás párharc első partijában a magyar nagymesternő vezette a világos bábukat. A mexikói honlapon egy darabig lehetett követni a Caro-Kann védelmű partit, aztán furcsa lépéseket közvetítettek, a játszmát Ivancsuk nyerte meg. A második összecsapás szicíliai védelmű csatát hozott, Polgár sikerrel vette az akadályt, egyenlített. A harmadik játszma is Caro-Kann védelmű volt, pontosztozkodás született.

A sorsdöntő negyedik parti a rapid tempóra jellemzően óriási izgalmakat hozott. A nagymesterek szinte felváltva álltak jobban és rosszabbul, nyerésre, majd vesztésre, a kapkodásban Ivancsuk hibázott utoljára. Polgár g szabadgyalogja gyorsabb volt, bástyájával kizárta az ukrán olimpiai bajnok bástyáját, a 115. lépés után fogadhatta Ivancsuk gratulációját. Polgár Judit vasárnap a Veszelin Topalov-Manuel Leon Hoyos párharc győztesével döntőt játszik.

Az első játéknapon:
Polgár Judit (magyar, 2686) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2764) 2,5 - 1,5 (0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 1 - 0)