Továbbra is az exportcégeknek áll a zászló

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság idei növekedését egyértelműen az export húzta, ezért továbbra is a kivitelre termelő cégek helyzete javul vagy stabilizálódik - állítja a K&H legfrissebb elemzése.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által közölt legutóbbi konjunktúra index az üzleti várakozások csökkenését mutatja, ami leginkább az eddig nagyon optimista exportkilátások romlásának tudható be. Mi azonban úgy látjuk, hogy bár az előzetes KSH adatok alapján valóban csökkenő tendenciát mutat a kivitel bővülése, továbbra is az exporttevékenységet folytató cégek vannak kedvezőbb helyzetben, hiszen a belső fogyasztásban egyelőre nem tapasztalható növekedés, és a hazai várakozások nagyon bizonytalanok " - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

"Az idei évben a hazai gazdaság növekedését egyértelműen a növekvő export eredményezte, amelyet leginkább az uniós, ezen belül is a német konjunktúra hajtott. Ez azonban az exporttevékenységet folytató cégek számára volt kedvező. Ezzel összhangban áll a kkv vezetők körében végzett felmérésünk eredménye is, miszerint az export-import cégek között nagyobb arányban vannak azok, akik gazdasági helyzetük javulását várják. Mivel azonban a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások külkereskedelmi tevékenysége kevésbé hangsúlyos - a hazai export mintegy 18 százalékát adják -, ezért számukra továbbra is az jelentene komolyabb elmozdulást, ha a belföldi kereslet növekedne, aminek egyelőre nem látszanak a strukturális jelei. A közelgő ünnepeknek köszönhetően a fokozódó vásárlások azonban hozhatnak átmeneti élénkülést " - mondta el a szakember.