Az importborokat kárhoztatják a hazai borászok

Vágólapra másolva!
Az import borok fokozottabb ellenőrzését szorgalmazza Tiffán Zsolt fideszes képviselő, de újra terítékre került az országgyűlés szakbizottsági ülésén a jövedéki zárjegy bevezetésének lehetősége is.
Vágólapra másolva!

Zavart okoznak a magyar borpiacon az elmúlt években az importborok - mondta Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz), az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke az albizottság keddi ülésén. Emlékeztetett: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) már 2008-ban készített ellenőrzési tervet a borimport kapcsán. Az üggyel az APEH is foglalkozott.

Arnold Mihály, a VPOP és az APEH integrációját koordináló bizottság vezetője az ülésen felhívta a figyelmet: azok a borok, amelyek tömegesen jönnek be az országba, tartálykocsiban vagy más módon, nem tekinthetők importbornak, hiszen uniós tagállamból, Olasz-, illetve Spanyolországból érkeznek. Ezek fölött tehát nincs ellenőrzési jogosítványa a hatóságnak. A különböző statisztikai adatok szerint ugyanakkor "hatalmas mennyiségű borhiány" mutatkozik a számla nélküli, illetve számlázott forgalomba hozatal között. A számla nélküli forgalomba hozatal pedig áfa tekintetében a költségvetés bevételi oldalát gyengíti. A hatóság csak közúton állíthatja meg ezeket a szállítmányokat, de a fuvarlevelek ellenőrzésével nem sokra megy, mert konkrét adatok vannak arra vonatkozóan, hogy egy fuvarlevéllel kettőt-hármat is fordulnak az unión belül ezekkel az úgynevezett "belső szállítású" borokkal - hívta fel a figyelmet Arnold Mihály.

Müller István, a Magyar Bortermelők Országos Szövetsége ügyvezető igazgatója arról érdeklődött, hogy az albizottság legutóbbi ülésén az Arnold Mihály által ismertetett szakmai anyag - amely felveti a borászati termékekre jövedéki zárjegy bevezetésének lehetőségét -, a kormány, a kormánypárt álláspontját tükrözi-e, vagy szakértői álláspont? Font Sándor országgyűlési képviselő (Fidesz), az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke elmondta, hogy az anyagban felvázolt elképzelések egyikeként szerepelt a zárjegy. Az összes mezőgazdasági attasétól kértek már egy összefoglaló jelentést arra vonatkozóan, hogy az európai uniós bortermelő országoknál jelenleg mi a szabályozás és a gyakorlat erre vonatkozóan. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól már szintén kért adatok alapján át kell tekinteni azt is, hogy milyen pénzügyi vonatkozásai voltak a múltban a borra kivetett adónak, a zárjegynek - mondta.