Merkel: A magánbankok is vegyenek részt a válságkezelésben

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár szerint a magánkézben lévő intézményeknek, így a bankoknak is szerepet kell vállalniuk az euróövezet válságkezelésében.
Vágólapra másolva!

A német kancellár szerdán megismételte azt a követelését, amely szerint az euróövezet tervezett válságkezelő mechanizmusában szerepet kell vállalniuk a magánkézben levő intézményeknek is. Angela Merkel a jövő évi német költségvetés parlamenti vitáját megnyitó beszédében kifejtette: a bankoknak és más hitelezőknek, akik a magas kamatok és az államkölcsönök révén szép pénzeket keresnek, ki kell venniük a részüket a kockázatviseléssel járó felelősségből.

Berlin már huzamosabb idő óta szorgalmazza magántulajdonban lévő hitelintézetek bevonását az euróövezet hosszú távra szóló válságkezelő rendszerébe, ami vitákat váltott ki az érintett államok körében. Az új rendszer lesz hivatott felváltani az eurót védő jelenlegi mechanizmust, amely 2013-ban hatályát veszti. A német kormányfő szerint most az a feladat, hogy olyan megelőző intézkedések szülessenek, amelyek megakadályozzák a múltban elkövetett hibák megismétlődését.

A többi EU-tagállam egy részéről érezhető ellenállásra célozva Merkel elismerte, hogy nem könnyű döntés előtt áll az unió. A piacokon pedig nyugtalanság vesz erőt, mihelyst szóba kerül az új elképzelés. Az viszont tarthatatlan - tette hozzá -, hogy az államkölcsönökkel folytatott üzlet az egyetlen terület, ahol a befektetők nem vállalnak semminemű kockázatot. "Arról van most szó, hogy érvényt szerezzünk a politika primátusának, és kijelöljük a piac határait" - szögezte le a német kancellár. A politikának "mindennapos küzdelmet kell vívnia azért, hogy legyen is bátorsága ezt érvényesíteni" - tette hozzá.

A továbbiakban büszkén számolt be a válságot követő erőteljes gazdasági fellendülésről, amelynek eredményeként már most több embernek van munkája Németországban, mint a válság 2008 őszén történt kitörése előtt. Szavai szerint reménykedni lehet abban, hogy a kedvező konjunktúra a következő években is folytatódni fog.