Vágólapra másolva!
Antonisz Oikonomidisz, a görög Sportday napilap újságírója szerint az Olimpiakosz azért igazolta le Németh Krisztiánt a Liverpooltól, mert ezzel akart visszavágni a rivális Panathinaikosznak, amely korábban elhappolta előle az argentin Sebastian Letót. A futballszakíró úgy véli, nincs olyan edző, aki kihagyná a csapatból a gólokat futószalagon termelő belga Mirallast, ezzel együtt Németh ideje hamarosan eljöhet a bajnoki táblázatot vezető együttesnél.

"Két éve az Olimpiakosznál szerepelt kölcsönben az argentin Sebastien Leto, akit a szurkolók imádtak, fantasztikusan játszott, de a klubnak négymillió euró körüli összeget kellett volna fizetnie érte. A Panathinaikosz új elnöke, Nikolasz Paterasz keresztbe akart tenni az ősi riválisnak, ezért kifizette a pénzt Letóért, mindez óriási presztízsveszteség volt az Olimpiakosz számára" - nyilatkozta az [origo]-nak Antonisz Oikonomidisz, a görög Sportday napilap újságírója, akitől azt kértük, számoljon be arról, hogy milyen jövő várhat Németh Krisztiánra Détári Lajos egykori csapatánál.

"Ezen a nyáron aztán - folytatta Oikonomidisz - a Panathinaikosz kinézte magának Németh Krisztiánt, akit a francia Djibril Cissé megfelelő helyettesének tartott (a francia csatár jelenleg is fölényesen vezeti a góllövőlistát). Az Olimpiakosz új elnöke, Vangelisz Marinakisz úgy gondolta, hogy most visszavághat a Panának, ezért lecsapott a magyar csatárra, a drukkerek rögtön éltetni is kezdték emiatt a klubvezetőt."

Az újságíró szerint a drukkerek örömmel fogadták Némethet, aki az AEK Athénnél eltöltött kölcsönidőszaka során - a gyakori sérülései ellenére - megmutatta, hogy sok van benne, ezért is akarta két másik görög sztárklub megszerezni. "Az új edzőnek, a spanyol Ernesto Valverdének ugyan nem volt benne a keze abban, hogy Németh az Olimpiakosz játékosa lett, de kedveli őt."

Oikonomidisz szerint Némethnek nem volt szerencséje, mivel az új edző az egycsatáros taktikát preferálja. Pedig amikor a magyar csatár Athénba igazolt, úgy tűnt, hogy a 4-4-2-es rendszerben Kosztasz Mitrogluval együtt ők alkotják majd a csapat csatársorát, ám a klub közben ingyen megszerezte a szerb Pantelicet is, illetve kölcsönben Kevin Mirallast, így már négyen voltak egy posztra.

"Valverde mester Mirallast és Némethet is szereti, mert gyorsak, technikásak, sokat mozognak és képesek hosszasan nyomás alatt tartani az ellenfél kapuját. Pantelic nem ilyen játékos, s bár eleinte kezdő volt, utána kikerült a csapatból. A szakvezető ezután Mirallast tette be a csapatba, akivel megütötte a jackpotot. A belga támadónak ritka jól ment a játék, a szurkolók odavannak érte, a csapat pedig mindent megtesz, hogy végleg megszerezze őt a francia St. Etienne-től" - tette hozzá az újságíró, aki szerint Némethről jelenleg senki nem kérdezi, hogy miért nem játszik, "igaz, a játékos erre jól reagál".

"Bár írtak arról, hogy elégedetlenkedik, kiderült, hogy ez kacsa volt, nem úgy, mint Mitroglu esete, aki, miután egy alkalommal megtudta, hogy nem lesz tagja a csapatnak, káromkodva és a falat ütögetve hagyta el az edzőközpontot. Utóbbi sztori kiszivárgott, így a csatár most új csapatot kereshet magának" - számolt be a szakíró.

Oikonomidisz úgy tudja, hogy Németh és Valverde között nem volt semmilyen vita. "Az edzőnek volt egy személyes beszélgetése Némethtel, akinek azt mondta, hogy legyen türelmes, és meg fogja kapni a lehetőséget, de semmi egyéb nem történt. Én biztos vagyok abban, hogy előbb-utóbb megkapja a lehetőséget, hiszen a játékstílusa beleillik az edző elképzeléseibe, ám nincs szerencséje, hiszen nincs edző a Földön, aki most kihagyná a gólokat zsinórban szerző Mirallast."

A magyart már csak azért is szeretik a szurkolók, mert a Panathinaikosz helyett az Olimpiakoszt választotta: "Ez ilyen egyszerű" - mutatott rá a görög módira az újságíró. "Én is kedvelem, de a nagy kedvenc most mégis Mirallas. Németh nagyon tehetséges, de fel kell vennie a ritmust, és jó lenne, ha a kisebb izomsérülések is végre elkerülnék. Talán a mellőzöttség miatt eszébe juthat, hogy jó döntést hozott-e, amikor aláírt az Olimpiakoszhoz, de szerintem minden kispadozó futballista fejében megfordul ez. Az Olimpiakosz számára Németh megvásárlása összességében jó döntés volt" - fejezte be értékelését Antonisz Oikonomidisz.