Májustól külföldiek is vásárolhatnak cseh termőföldet

Vágólapra másolva!
A jövő májusig tartó moratórium után törvényesen vásárolhatnak Csehországban termőföldet külföldiek, de a cseh kormány nem számít arra, hogy tömegesen élnének a lehetőséggel más országok állampolgárai.
Vágólapra másolva!

A cseh kormány szerdai ülésén módosította a devizatörvényt, ami lehetővé teszi, hogy a közeljövőben a külföldi állampolgárok törvényesen termőföldet vásároljanak Csehországban - közölte a Právo című cseh napilap csütörtökön. Prága az Európai Unióhoz való csatlakozáskor abban egyezett meg Brüsszellel, hogy 2011 májusáig külföldiek legálisan nem vásárolhatnak termőföldet Csehországban. A hét éves tilalom lejártát követően a cseh termőföldet szabadon bárki megvásárolhatja. A jelenleg hatályos törvények szerint külföldiek nem vásárolhattak csehországi termőföldet. Mindezek ellenére már most is több tízezer hektárnyi föld van külföldi kézben.

A néhány éve elfogadott törvénymódosítás ugyanis már lehetővé tette a termőföldvásárlást a csehországi székhelyű külföldi cégeknek, társaságoknak. Másrészt 2009 májusa óta a külföldiek saját lakhatási céljaikra már magántulajdonba vehetnek ingatlanokat Csehországban. A kormány ugyanakkor megbízta a mezőgazdasági minisztériumot, hogy január végéig dolgozza ki néhány más, szintén a termőföldek eladását érintő törvény módosítását. Ez az állami tulajdonban lévő földekre vonatkozna. "Mindenki, aki állami földön gazdálkodik, ezen földek eladásakor előnyt fog élvezni. A külföldiek esetében megmarad az a feltétel, hogy a megvásárolt földet legalább 36 hónapig aktív mezőgazdasági célra kell használni. Ezzel az a célunk, hogy megelőzzük a spekulációt a földekkel" - jelentette ki a Petr Necas miniszterelnök.

Ivan Fuksa mezőgazdasági miniszter a Právonak nyilatkozva elmondta: Prága nem tart attól, hogy a földvásárlási moratórium megszüntetése után a külföldiek tömegesen vásárolnák fel a csehországi termőföldeket. "A Földalap kimutatása szerint jelenleg csak a csehországi termőföldek 7 százaléka van állami tulajdonban. A mezőgazdasági földek több mint 90 százaléka már magántulajdonban van. Ugyanakkor úgy véljük, hogy azok a külföldiek, akik termőföldet akartak vásárolni Csehországban, már kihasználták az eddigi szabályozás adta lehetőségeket, s amit akartak, megvettek" - mondta a lapnak Fuksa. Kifejtette: becslések szerint az egyes régiókban 1-10 százalék között mozog a külföldiek kezében lévő termőföld aránya.