Milliárdokat loptak el a tini hackerek

Vágólapra másolva!
Mintegy 12 millió font, vagyis közel négymilliárd forintnak megfelelő értékben adott tovább lopott hitelkártyaszámokat és más online banki információkat egy nemrég lebukott, tinédzserekből és huszonéves fiatalokból álló online bűnözői csoport.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint a lopott adatok adásvételét egy Ghostmarket.net nevű online fórumon folytatták, amelynek gazdája egy Nicholas Webber nevű 18 éves férfi volt a brit rendőrség tájékoztatása szerint. A fiatal férfit még 2009-ben tartóztatták le azt követően, hogy egy londoni hotelben lopott bankkártyaadatok birtokában próbálta rendezni ezer fontra, vagyis mintegy 320 ezer forintra rúgó számláját.

Letartóztatását követően Webber a nyomozóknak elárulta, hogy tevékenységét 18 éves társával, Ryan Thomasszal hajtották végre, laptopján pedig mintegy százezer darab lopott amerikai és brit hitelkártyaszámot találtak a hatóságok. Bár a páros óvadék ellenében szabadlábon védekezett, és egy időre el is tűnt a hatóságok elől, idén év elején a Gatwick repülőtéren újból letartóztatták őket, amikor épp visszatértek Spanyolországból hazájukba.

Webbert és Thomast azóta a bíróság bűnösnek találta a lopott banki adatok adásvédelét folytató fórum működtetése miatt, harmadik, húszéves társuk pedig beismerte, hogy a Zeus nevű adattolvaj szoftver segítségével jutott hozzá mások online fizetési adataihoz. Két további, huszonéves társuk az illegálisan szerzett pénzek tisztára mosásában segédkezett. Azt valószínűleg sosem fogják tudni megállapítani a rendőrök, hogy a fiatal netbűnözők mekkora kárt okoztak, becsléseik szerint az általuk megszerzett banki adatok mintegy 12 millió fontot, vagyis mintegy négymilliárd forintot értek. Az online bűnözők ügyében a bíróság jövő februárban hoz majd ítéletet, tettükért akár sok éves börtönbüntetést is kiróhatnak rájuk a helyi törvények értelmében.

.