Vágólapra másolva!
A futballkluboknak januárban lesz lehetőségük arra, hogy bepótolják azt, amit a nyári átigazolási időszakban elmulasztottak, illetve orvosolják a keret azóta kialakult hiányosságait. A Chelsea és az Inter középső védőt, a Bayern balhátvédet, a Juventus pedig csatárt szeretne igazolni, míg a Liverpoolnál a fiatal szélső középpályások vannak célkeresztben.

Már csak bő egy hónap van hátra a téli átigazolási időszak kezdetéig, így egyre határozottabban körvonalazódik, mire lehet számítani a játékospiacon. Ugyan a gazdasági világválság a labdarúgásban is érezteti hatását, és a sztárklubokra nem jellemző, hogy idény közben komolyabban erősítenének, ezzel együtt több olyan csapat is van, amely valószínűleg januárban igyekszik majd betömködni a nyári átigazolási időszakból megmaradt, esetleg az idény közben sérülés miatt kialakult lyukat a keretben.

Torinóban csatárra várnak

A Juventus a nyáron az egyik legaktívabb és legtöbbet költő egyesület volt, a torinóiak több mint 50 millió eurót adtak ki új játékosokra. Szinte teljesen újjáépítették keretüket, és nem is szerepelnek rosszul. Az edző, Luigi del Neri által ideálisnak tartott 4-4-2-es játékrendszer szándékosan féloldalas egy kicsit: a jobb oldalon Milos Krasic klasszikus vonalszélső, a másik oldalon pedig Claudio Marchisio gyakran befelé húzódik. Így aztán vérbeli balszélsőre nincsen szükség, a csatársorban azonban akadnak gondok. Sem Vincenzo Iaquinta, sem Amauri nem túl gólerős, ráadásul mindketten kifejezetten sérülékenyek, az olaszból brazillá lett támadó nemrégiben két hónapra dőlt ki a sorból. A Juvénak tehát leginkább egy csatárra lenne szüksége, a La Gazzetta dello Sport lehetséges megoldásként a Catania játékosát, az argentin Maxi Lópezt emlegeti, aki mellett a viszonylag alacsony vételár szólhat, szemben például a Real Madridban jobbára csak csereként játszó Karim Benzemával, aki szintén szóba került már.

Forrás: AFP

Felmerült még a Manchester United fiatal olasz játékosa, Federico Macheda, illetve a Bayern München gólvágója, Mario Gomez leigazolása is, míg a torinói drukkerek legjobban annak örülnének, ha a már nyáron is kiszemelt, bosnyák Edin Dzeko érkezne. A wolfsburgit azonban leghamarabb a következő idényre szerezhetik meg, hiszen az olasz szabályok értelmében a klubok egy idényben csak egy új, EU-n kívüli focistát vehetnek, és a Juve ezt a kvótát Krasiccsal már betöltötte.

London és Milánó is középhátvédet keres

Az Internazionale keretére is ráfér némi erősítés, elsősorban hátul. A milánóiakat az utóbbi időben sérüléshullám sújtja, és az biztos, hogy az argentin középhátvéd, Walter Samuel ebben az idényben már nem léphet pályára. Éppen ezért Rafa Benítez januárban mindenképpen akar egy védőt vásárolni, és kiszemeltekben természetesen nincsen hiány. A legkézenfekvőbbnek a genovai Andrea Ranocchia megszerzése tűnik, hiszen az ő játékjoga félig már most is az Interé, a Genoa azonban a másik feléért elég borsos árat kér. A legújabb hírek szerint ugyanakkor egy olyan ügyletbe is belemenne, amelyben a pénzösszeg egy részét az Inter kenyai középpályásával, MacDonald Marigával egyenlítenék ki.

Persze az Inter kívánságlistáján nem csak Ranocchia szerepel: az egyik olasz sportlap a barcelonai Gabriel Militót, a bayernes Martín Demichelist, valamint a pármai Luca Antonellit is esélyesnek tartja. A legolcsóbb azonban alighanem a wolfsburgi Andrea Barzagli lenne, neki ugyanis a szezon végén lejár a szerződése Németországban, ráadásul nem sokat játszik csapatában.

Az angol listavezető Chelsea számára is egy középhátvéd megszerzése a legfontosabb a sok sérülés miatt, előfordult már, hogy Carlo Ancelottinak a jobbhátvéd Paulo Ferreirát kellett a védelem tengelyében szerepeltetnie . A csapatkapitány John Terry jelenleg sem játszhat, és ez várhatóan még hónapokig így lesz, a brazil Alex térdét pedig minél előbb meg kellene műteni, ő rendszeresen beinjekciózva futballozik. A tulajdonos Roman Abramovicsnak azonban nem lesz egyszerű feladat, ha eleget akar tenni Ancelotti kívánságának, aki a hírek szerint vagy a Benfica brazil válogatottját, David Luizt, vagy pedig a Bolton Wanderers erősségét, Gary Cahillt látná szívesen együttesében. A pakliban benne volt még a Borussia Dortmund szerb bekkje, Neven Subotic is, de az ő ügynöke kijelentette, hogy a fiatal védő nem megy sehova.

Forrás: AFP
Gary Cahill vélhetően szívesebben játszana egy csapatban Drogbával

Balhátvéd-problémák bajor módra

Nem csak a középső védők lesznek keresettek januárban, a Bayern München ugyanis balhátvédet keres. Ez a poszt gyakorlatilag már másfél éve neuralgikus pont a bajoroknál: Louis van Gaal hiába hozta magával a holland bajnokságból Edson Braafheidet és Danijel Pranjicot, előbbi kudarcot vallott, és utóbbi is inkább a középpályán érzi jól magát. Van Gaal így kényszerűségből rendszeresen a fiatal Diego Contentót, vagy a még fiatalabb David Alabát játszatta a védelem bal oldalán, de valószínűleg maga is tisztában volt azzal, hogy ez nem ideális megoldás. A klub a nyáron közel állt ahhoz, hogy vegyen egy klasszis jobbhátvédet a holland Gregory van der Wiel személyében, és Philipp Lahm bal szélre vezénylésével a gondok enyhültek volna, de a szakvezető Lahmot immár csak a jobb oldalon tudja elképzelni, és ezért megvétózta a transzfert.

Mindezek alapján a klub vezetőségének azon elképzelése, hogy megszerzik a Chelsea portugál jobbhátvédjét, Bosingwát, elég érdekesen hangzik. Sokkal valószínűbb a Girondins Bordeaux bal oldali védőjének, Benoit Tremoulinas-nak a szerződtetése, a bajorok már többször is élőben nézték meg a francia válogatott játékost. Tremoulinas a BL-szereplés szempontjából is jó megoldásnak tűnik, azonban a Bayern egykori francia jobbhátvédje, Willy Sagnol úgy véli, magassága miatt nem ideális a csapatnak. "Jó játékos, de alacsony. A Bayernnek már van egy kistermetű szélső hátvédje, Lahm, és egyetlen élcsapat sincsen Európában, amelynek mindkét szélsővédője kicsi lenne" - jelentette ki.

Liverpoolban csakis szélső kell

A szezon elején úgy tűnt, hogy a Liverpoolnál a keret létszáma legfeljebb csökkenhet a télen, hiszen az egyesület anyagi helyzete miatt a kiárusítás tűnt valószínűbbnek, a klub azonban új tulajdonosok kezébe került, és ezzel változott a szituáció. A nemrégiben kinevezett futballstratégiai igazgató, David Comolli fő feladata az lesz, hogy a trénerrel, Roy Hodgsonnal együtt kimondja a döntő szót az átigazolásokban. Elsősorban olyan focistákat keresnek, akikben benne van a potenciál a továbblépésre, illetve arra, hogy Liverpoolban váljanak világklasszissá.

A liverpooliak fleg a támadó részlegbe keresnek embereket, nem is annyira csatárt, mint inkább támadó felfogású, szélső középpályást. Hodgson nemrégiben a klub fő játékos-megfigyelőjével, Laurent Viaud-val együtt személyesen nézte meg a francia Lille bajnokiját, ahol elsősorban az elefántcsontparti Gervinhóra volt kíváncsi, de a fiatal belga Edin Hazard teljesítménye is lenyűgözte. Szóba hozták még a csapatot a Real Sociedad francia játékosával, Antoine Griezmannal, és a fenti profilba a PSV Eindhoven magyar játékosa, Dzsudzsák Balázs is beleillik.

www.global-soccer.eu