Hatósági áras lesz a gáz, csökkenhet a biztonsági készlet

Vágólapra másolva!
Hatósági ára lesz a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban a földgáznak, és a jelenlegi 1,2 milliárd köbméter helyett  600 millió köbméterre csökkentené a biztonsági földgáz tartalékot a parlament előtt lévő törvénymódosítás.
Vágólapra másolva!

Hatósági ára lesz a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban a földgáznak - ezt tartalmazza a földgáz biztonsági készletezéséről, valamint a földgázellátásról szóló törvények módosítása, melyet Rogán Antal nyújtott be a parlamentnek. Így a hazai kitermelésű, valamint az importból származó földgáz árát a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján a miniszter rendeletben állapítaná meg.

Az indoklásban a képviselő kifejti: ezzel biztosítható, hogy az egyetemes szolgáltatásban részesülő, a fogyasztási jellemzőikből fakadóan alacsonyabb alkupozícióval rendelkező kisfogyasztók díjaiban is megjelenhessen a nyugat-európai gázpiacok - valamint ezzel párhuzamosan a hazai kitermelés - alacsonyabb árainak kedvező hatása.

A törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy "az egyes ágazatokat terhelő különadót sem az egyetemes szolgáltatók, sem a földgázkereskedők nem háríthatják át a fogyasztókra". Ezt a törvényjavaslat szerint a Magyar Energia Hivatal ellenőrizné, mely felhatalmazást kap a szankcionálásra is.

A javaslat 1,2 milliárd köbméterről 600 millió köbméterre csökkentené a biztonsági földgáz tartalék legkisebb mértékét. A biztonsági készlet mértékét a miniszter minden év január 15-ig rendeletben határozná meg. A beszerzés és értékesítés a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) feladata, mennyiségét és ütemezését pedig miniszteri rendelet szabályozná a jövőben.

Értékesítés esetén a miniszter határozná meg a módot, a mennyiséget és azt az értéket is, amely árnál olcsóbban nem lehet eladni. A készletértékesítést követő szabad kapacitásokat a szövetség értékesíti. A törvényjavaslat indoklása szerint a készlet mennyiségének mérséklése csökkentheti a fogyasztói árat.

A törvénymódosítás szerint a földgáz-nagykereskedőnek és az egyetemes szolgáltatónak három napja lesz a törvény hatályba lépését követően, hogy módosítsák a köztük meglévő szerződést.