Pesszimizmus és bizalmatlanság miatt esett a BUX

Vágólapra másolva!
Az adósságválság kiváltotta pesszimista nemzetközi hangulat, és a magyar kormány gazdaságpolitikája felé megnyilvánuló bizalmatlanság miatt esett a budapesti tőzsde.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 542,17 pontos, 2,61 százalékos csökkenéssel 20 221,37 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 20,4 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek a pénteki záráshoz képest. A reggeli enyhe pozitív hangulatot követően jelentősen estek az árfolyamok a magyar részvénypiacon a nemzetközi hangulatnak megfelelően.

A Mol 550 forinttal, 2,93 százalékkal 18 250 forintra csökkent, 2,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 155 forinttal, 3,12 százalékkal 4815 forintra esett, forgalmuk 12,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,82 százalékkal 539 forintra gyengült, forgalma 1,1 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 690 forinttal, 1,62 százalékkal 42 000 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 3,0 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 674,6 millió forintos forgalom mellett 700 forinttal, 3,68 százalékkal 18 300 forintra csökkent.

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője elmondta, hogy a nemzetközi piacokkal együtt mozgott a budapesti börze. Jól látható az erős negatív hangulat, hiszen a jegybank kamatemelésére is csak rövid ideig erősödött a forint árfolyama - jegyezte meg. A szakember szerint a rossz hangulatot az európai állami adósságválságok körüli bizonytalanságok váltották ki, valamint az, hogy a befektetők attól tartanak, Spanyolország is Írországhoz hasonló helyzetbe kerülhet, ám Spanyolország megmentése jóval több pénzbe kerülne.

Varjú Péter szerint Magyarországon nemcsak a rossz nemzetközi hangulat okozott árfolyamcsökkenést, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kormányzati tervek szintén elbizonytalanították a befektetőket. Legtöbben nem tartják fenntarthatónak még középtávon sem a kormány által felvázolt egyensúlyi pályát - jegyezte meg.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője nem tartotta kizártnak, hogy a délelőtti erőteljes nemzetközi esés mögött a befektetők profit realizálása áll. Mint mondta, szerdától több fontos, a részvénypiacokat meghatározó makrogazdasági adatot közölnek például az Egyesült Államokban, ezt megelőzően, egy elbizonytalanodó hangulatban nem lehet kizárni, hogy a befektetők kiveszik a nyereségeiket a piacokról.

Egyik üzletkötő szerint sem várható a következő napokban jelentős hangulat javulás. Kisebb pozitív korrekciókat elképzelhetőnek tartanak, ám jelentős emelkedésre nem számítanak.