Kiszáll az E.On a Gazpromból

Vágólapra másolva!
A német energiaipari vállalat, az E.On eladja teljes, 3,5 százalékos részesedését a Gazpromban, de továbbra is szoros stratégiai együttműködésben marad az orosz vállalattal.
Vágólapra másolva!

A vállalat összesen 2,7 százaléknyi részesedést ad el az orosz állam fejlesztési bankjának a Vnyesekonombanknak (VEB) - hozta nyilvánosságra szerdai közleményében az E.On. Ennek az ügyletnek a lezárása már decemberben megtörténhet. A fennmaradó 0,8 százalék piaci értékesítése már meg is történt.

A bejelentés lezárja az elmúlt időszak találgatásait, amelyek azt követően jelentek meg a piacon, hogy a német vállalat nem-stratégiai részesedésnek minősítette a legnagyobb gázbeszállítójában lévő tulajdonhányadát. A Gazprom-részvények eladása mintegy 2,5 milliárd euró mérleg szerinti többletet hozhat az E.On-nak. Az eladás részét képezi annak a stratégiaváltásnak, amely keretében az E.On 2013 végéig összesen 15 milliárd euró értékű részesedést ad el Európában, annak érdekében, hogy a nagyobb lehetőségekkel kecsegtető ázsiai, illetve dél-amerikai befektetésekre koncentrálhasson, továbbá csökkenthesse az elmúlt évek felvásárlásai miatt 45 milliárd euróra duzzadt adósságállományát.

Az E.On által 2003-ban felvásárolt Ruhrgas 1998-ban szerzett 2,5 százalékos tulajdonrészt a Gazpromban, ami 2003-ra 6,4 százalékosra nőtt. Két évvel ezelőtt, 2008-ban azonban a német vállalat 2,9 százaléknyi Gazprom-részesedést cserélt el a szibériai Juzsno-Ruszkoje gázmező 25 százalékos tulajdonjogáért. A két vállalat továbbra is együttműködik a németországi fogyasztók kiszolgálásában, illetve az Északi Áramlat kivitelezési munkálataiban.