Éledezik a cégek beruházási kedve

Vágólapra másolva!
Negyedéves viszonylatban már szerény mértékben nőttek a beruházások, s ez a tendencia folytatódhat az utolsó három hónapban is - véli a K&H elemzője.
Vágólapra másolva!

"A KSH legutóbbi adatai alapján a beruházások csökkenése a III. negyedévben az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 4,9 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött, az előző negyedévhez képest pedig minimálisan, de növekedni tudott 0,4 százalékkal, ami az elmúlt két év csökkenő tendenciáját tekintve jelentős pozitív fejlemény" - mondta Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A további javulásban fontos szerepet játszhat, hogy a hazai kis-, és középvállalatok körében végzett kutatások alapján - bizonyos beruházások tekintetében - fordulóponthoz érkezett a kkv szektor beruházási hajlandósága, és az elmúlt évekhez képest jelentős emelkedést mutat.

A mikro-, kis- és középvállalati szektor beruházási hajlandósága 2008-ban érte el mélypontját, hiszen akkor a vállalkozások csupán 60 százaléka tervezett valamilyen beruházást. A válság elmúlt két évében sok cég a kiadások csökkentésének módját a fejlesztések elhalasztásában látta. Különösen igaz ez az ipari, építőipari cégeknél, illetve a szolgáltató szektorban, ahol a cégek közel fele döntött úgy, hogy ez a legkevésbé fájdalmas intézkedés a recesszió átvészelésére. A 700 kkv vezető körében végzett kutatás eredménye azt mutatja, hogy az elmaradt beruházások most realizálódhatnak, hiszen több területen is - elsősorban a gépek, berendezések, illetve a gépjárműpark korszerűsítése, bővítése tekintetében - a beruházási hajlandóság jelentős növekedése mérhető. "Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a III. negyedévben tapasztalt kedvező tendencia folytatódhasson" - mondta el a szakember.