Vágólapra másolva!
Az üzleti biztonságot és a jogos követelések érvényre juttatását segítette elő az a jogszabályváltozás, amely szerint hatósági átutalási megbízások és átutalási végzések kizárólag a bírósági végrehajtók és a bíróságok útján érvényesíthetőek.
Vágólapra másolva!

2009. november elsejétől az új pénzforgalmi jogszabályok értelmében megszűnt a végrehajtás jogcímén történő, a jogosult (kedvezményezett) által jogerős bírósági határozatok, illetve közjegyzői okiratok alapján történő inkasszó (azonnali beszedési megbízás) benyújtásának lehetősége (illetve kötelezettsége).

Amennyiben a végrehajtást kérő jogerős és végrehajtható bírósági határozaton, vagy közjegyzői okiraton alapuló pénzkövetelését kívánja érvényesíteni az adós nem teljesítése miatt, akkor a jövőben mindenképp bírósági végrehajtást kell kezdeményeznie.

Így a bíróság által elrendelt végrehajtás keretében lesz mód az adós fizetési számláját átutalási végzéssel, vagy az önálló bírósági végrehajtó által kibocsátott hatósági átutalási megbízással megterhelni.

Túlzott elvárás volt a bankok felé

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc kifejtette: a korábbi szabályozás szerint a bírósági végrehajtás megkezdése előtt a követelések jogosultjainak meg kellett próbálniuk benyújtani az inkasszót, ezt igazolni kellett, és csupán ezt követően indulhatott bírósági végrehajtási eljárás.

Cégek esetében a cégnyilvántartás tartalmazta a pénzforgalmi számla adatait, ám akik nem szerepeltek a cégnyilvántartásban, különösen érvényes ez a természetes személyekre, azok számlaszámát már nem volt lehetséges megszerezni.

További problémát jelentett, hogy bankoknak kellett eldönteniük, hogy a hozzájuk benyújtott okiratok eredetiek-e, a személyazonosságot is ők vizsgálták, ez pedig túlzott elvárás volt a bankok lehetőségeihez képest.

Ezért született meg az a döntés a jogalkotó részéről, hogy a 2009. november 1. napját követően jogerőssé vált végrehajtható határozatok beszedését kizárólag bírósági végrehajtó segítségével lehet érvényesíteni.

Egyszerűbb és biztonságosabb

Császti Ferenc szerint mindez egyszerűsítette és a jogkövető piaci szereplők számára biztonságosabbá tette az eljárást.

Ha valaki a jogerős és végrehajtható bírósági határozaton, közjegyző által kibocsájtott fizetési meghagyáson, vagy közjegyzői okiraton alapuló pénzkövetelését kívánja érvényesíteni, a következőt kell tennie.

Az illetékes bíróságon, közjegyzőnél előterjesztett végrehajtási kérelemmel kezdeményezheti a végrehajtási eljárást, és a bíróság, közjegyző által elrendelt végrehajtás keretében a bírósági végrehajtónak lesz módja az adós pénzforgalmi és fizetési számláit végrehajtás alá vonni, hatósági átutalási megbízás kibocsátásával.

Az ügyvezető alelnök szerint az elmúlt egy év az elképzelés helyességét bizonyította, és az új rendszer a piaci szereplők biztonságát erősítette.