Csak két év múlva kezdhet nőni a cementgyártás

Vágólapra másolva!
Csak 2012-től várható, hogy növekedni kezd a hazai cementgyártás, de az ütem akkor is csak mérsékelt, 2-4 százalékos lehet.
Vágólapra másolva!

A hazai cementfelhasználás csökkenése az idén is folytatódott és a cementipar csak 2012-től számíthat növekedésre - mondta a Magyar Cementipari Szövetség elnöke Beremenden. Szarkándi János a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) nyílt napján tartott előadásában elmondta: a magyarországi cementfelhasználás a 2008-as több mint négymillióról 2010-re 2,5-2,6 millió tonnára csökkent, amely hasonló az 1992-es szinthez, amikor az építőipar szintén nehézségekkel küzdött.

Mint hangsúlyozta, a mostani helyzet is érzékenyen érinti az ágazatban érdekelt vállalkozásokat. A DDC elnök-vezérigazgatói tisztségét is betöltő vezető példaként az általa képviselt társaságot hozta fel, amely 2008-ban még 45 milliárd, 2009-ben pedig 39 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye pedig 9,9 milliárdról 5,5 milliárd forintra csökkent.

A nagy autópálya-építések befejeződtek, az állami források elapadtak, kevés új lakás épül, a vasúti felújítási munkák még nem indultak el, és továbbra is probléma a finanszírozás, a beruházók nehezebben kapnak hitelt a pénzintézetektől - sorolta. "Jövőre nem számíthatunk a kereslet növekedésére, de a piac átalakul. Megkezdi a termelést a Strabag-Lafarge érdekeltségébe tartozó új cementgyár Királyegyházán, és nem kizárt, hogy emelkedni fog az importból származó cement 20 százalékos részaránya. Mindez a verseny erősödését, a cementárak csökkenését eredményezheti" - közölte Szarkándi János. A Magyar Cementipari Szövetség elnöke szerint növekedés 2012-től várható a cementiparban, de a bővülés feltehetően csak szerény, 2-4 százalékos lesz.