(Nem csak) karácsonyi gyümölcsös kalács

Vágólapra másolva!
Van, aki számára az ünnep, legyen az karácsony, szülinap, házassági évforduló vagy akármi, akkor kerek, ha reggelire vajjal vastagon megkent kalácsot haraphat a kávéjához. Ez a gyümölcsös kalács pedig ebből az ünnepre való fajtából egy luxusverzió.
Vágólapra másolva!
Hozzávalók:
negyed kiló liszt
1 egész tojás
125 ml langyos tej
5 dkg vaj + 5 dkg vaj a megkenéshez
1 evőkanál kristálycukor + 5 dkg porcukor a szóráshoz
1 csipet só
1 fél kocka friss élesztő
sok-sok (összesen akár 25-30 dkg) apróra vágott aszalt és kandírozott gyümölcs (ananász, sárgabarack, kétféle mazsola stb.), dió, mandula



Nem kell vacakolni, semmi titokzatos élesztőfelfuttatás, csak arra kell vigyázni, hogy a tej langyos legyen, és a többi hozzávaló is szobahőmérsékletű.

A lisztet, a tojást és a csipet sót nagy keverőtálba tesszük. A tejet megmelegítjük, felolvasztjuk benne a vajat és a cukrot, mikor langyos, belemorzsoljuk az élesztőt. Ez a keverék is mehet a keverőtálba, és összedolgozzuk, alaposan megdagasztjuk a tésztát (ki-ki ízlése szerint kézzel vagy robotgéppel). Mikor a tészta szépen összeáll, akkor megszórjuk kis liszttel, letakarjuk konyharuhával, és betesszük a paplan alá egy órára - és nem felejtjük el megtiltani a gyerekeknek, hogy az idő alatt az ágyon ugráljanak. Paplan helyett persze elég egy melegebb hely is a lakásban, akár a konyha egyik nyugodt sarka.

Amikor az egy óra letelt, és a tészta megkelt, még jó sok lisztre lesz szükség, hogy egyáltalán dolgozhassunk vele. Ettől nem kell megijedni, csak lisztezni a deszkát, a kezünket meg a tésztát bőven. Tehát a megkelt tésztát most már kézzel összegyúrjuk egy kezelhető tésztagombóccá, és beledolgozzuk a lehető legtöbb aszalt gyümölcsöt, diót, mandulát - közben figyelünk arra, hogy inkább a tészta belsejébe kerüljenek ezek, ne a külső részre, mert ott sütés közben általában kiszáradnak, megfeketednek.

A formázás mindenkinek kedve szerint lehetséges, lehet fonni vagy a németes módon stollenformára alakítani (ekkor az ellapított tésztát középre hajtva alakítjuk ki a cipóformát), majd mehet egy tepsibe, de még nem a sütőbe, hanem megint konyharuhával letakarva egy 10-15 percet félretesszük pihenni,

Addig pont elő lehet melegíteni a sütőt, és mehet is be a kalács a tepsivel 190-200 fokon sütjük 40-50 percig, ellenőrizzük ekkor, hogy megsült-e a tészta (tűpróbával), és ha szükséges, süssük még egy kicsit tovább

A kész kalácsot még melegen megkenjük alaposan vajjal, és megszórjuk porcukorral jó vastagon, mert egyszer élünk. Amúgy már elsőre is érdemes dupla adaggal dolgozni, mert a negyed kiló lisztből készült igen kis eséllyel bírja tovább két napnál, valahogy nagyon gyorsan fogy.

Forrás: http://anyahajoblog.blogspot.com