Faxokat bombáznak a WikiLeaks szimpatizánsai

Vágólapra másolva!
Különböző ingyenes online faxszolgáltatások használatával keserítik meg vállalatok mindennapjait a WikiLeaks nevű, bizalmas diplomáciai információkat kiszivárogtató szájtot támogató online aktivisták - számolt be a PC World.
Vágólapra másolva!

Az internetes aktivisták azokat a társaságokat veszik célba, amelyek valamilyen módon szembefordultak a WikiLeaksszel: például a PayPal, a Visa és a MasterCard azért került fókuszukba, mert ezek a cégek szerződést bontottak a szervezettel, amelynek korábban rendszereiken keresztül jutottak el a pénzadományok.

Online chatszobájukban féltucat társaság faxszámait publikálta a WikiLeaksszel szimpatizáló Anonymous nevű csoport, akik arra buzdítják a látogatókat, hogy különböző ingyenes, internetes faxszolgáltatásokon keresztül küldjenek kéretlen üzeneteket a társaságok faxgépeire. A kampány kiötlői azt javasolják, hogy a projekthez csatlakozni kívánó önkéntesek használják a Tor Projectet vagy más hasonló, a felhasználó kilétét elrejtő szolgáltatást, hogy a hatóságok ne tudják őket lenyomozni. A kampány kiötlői szerint a tömegesen érkező faxok ugyan nem bénítanak meg vállalatokat, de extra költséget okoznak számukra, és rontják elérhetőségeiket.

Az aktivisták a V mint vérbosszú című filmből ismert Guy Fawkes-maszk képét, illetve a WikiLeaks által kiszivárogtatott információk véletlenszerűen kiválasztott darabjának faxolására kérik a netezőket. A NetCraft nevű internethasználat-monitorozó társaság szakértője a PC Worldnek úgy nyilatkozott, egyelőre lehetetlen meghatározni, a faxos kampány mekkora kárt okozott a cégeknek, néhány órával életre keltését követően 73 felhasználó csatlakozott a chatszobához, de azt nem tudni, hogy ténylegesen hány üzenetet küldtek el az aktivisták. Az Anonymous a kampány kezdete óta már külön listát vezetnek azokról a faxszámokról, amelyeket a kéretlen üzenetek miatt a vállalatok lekapcsoltak.