Több uniós pénzre számítanak a középvállalkozások

Vágólapra másolva!
Elsősorban a középvállalkozások számítanak arrra, hogy a korábbiakhoz képest könnyebben juthatnak uniós pályázati forrásokhoz - derül ki a K&H Bank legfrissebb, cégek vezetői körében készített felméréséből.
Vágólapra másolva!

A kkv-k ismét pozitívabban gondolkodnak az uniós pályázati forrásokhoz jutással kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a többség reálisnak tartja, hogy EU-s támogatáshoz jusson - derült ki a kkv vezetők körében végzett felmérésből - olvasható a K&H Bank közleményében. "A kkv szektoron belül is elsősorban a nagyobb méretű középvállalkozások helyzete kedvezőbb, ők azok, akik a jelenlegi pályázati rendszerben nagyobb esélyt látnak arra, hogy forráshoz jussanak, miközben a mikro- és kisvállalkozások helyzetét a jövőre bejelentett Új Széchenyi-terv javíthatja" - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az idei kormányváltás egyik első intézkedése volt, hogy felfüggesztették a folyamatban lévő pályázatokat azzal a céllal, hogy átvizsgálják és átalakítsák az érvényben lévő meglehetősen bonyolult pályázati rendszert. Ez az átalakítás jelenleg éppen zajlik, hiszen szerdáig lehetett javaslatokat és észrevételeket eljuttatni a pályázatokat működtető operatív programok elkövetkezendő három évre vonatkozó akcióterveihez. Ezt követően várhatóan január 15-én, az Új Széchenyi-terv keretében ismertté válik, hogy milyen módon valósul meg a kormány azon szándéka, hogy a kkv-k könnyebben hozzáférjenek az uniós forrásokhoz. "Az általunk megkérdezett vállalkozások optimisták a várakozásokat illetően, hiszen felmérésünk alapján 55 százalékra emelkedett azon vállalkozások aránya, amelyek reálisnak tartják, hogy uniós pályázati támogatáshoz jussanak. Ez pedig azért is érdekes, mert a pályázatokkal kapcsolatban utoljára egy évvel ezelőtt javultak a várakozások" - mondta el a szakember.

Mivel nemcsak hazai, de uniós szinten is irányelv, hogy a pályázati források könnyebben elérhetővé váljanak a kkv-k számára, ezért azt várják, hogy a jövő januárban ismertetett terv ezzel összhangban tartalmazni fog könnyítéseket. Úgy látják, hogy a kevesebb beadandó dokumentum és igazolás, valamint az egyszerűbb kitöltő programok hatékony segítséget jelentenének, elsősorban a kisebb vállalkozások számára. Emellett pedig a támogatási keretösszegek emelése és az új pályázatok kiírása jelentene valóban érezhető változást a hazai pályázati rendszerben - magyarázta Németh László.

A kiírt pályázatokkal kapcsolatban jelenleg a hazai kkv vezetők 30 százaléka véli úgy, hogy talál olyan pályázatot, amelyen indulni tud. Ezen a téren az átlaghoz képest a mikro vállalkozások pesszimistábbak, miközben a középvállalkozások több lehetőséget találnak maguknak a mostani pályázati rendszerben. Ez a fentebb említett komoly adminisztráció miatt annak is tulajdonítható, hogy minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tudja előteremteni a pályázáshoz szükséges önrészt. Várhatóan ezen a téren is lesz jövőre elmozdulás, mivel a tervek szerint egyes pályázatokon akár önrész nélkül is lehetőség lesz az indulásra, ami döntően a kisebb árbevételű cégek lehetőségeit növelheti. A reprezentatív kutatás alapján az állapítható meg, hogy hazai szinten a kkv-k 33 százaléka nyújtott már be legalább egy uniós pályázatot, van még tehát lehetőség a fejlődésre - mondta el a szakember.