Digitális kamera: fillérestől a fullosig

Vágólapra másolva!
Megszűnt luxuscikknek lenni a digitális fényképezőgép, már húszezer forintért is lehet olyan kamerát kapni, amelyet nyugodtan el lehet vinni a nyaralásra, vagy amivel végig lehet fotózni a családot a karácsonyfa előtt. Olcsó gépeket ismertető válogatásunkban bemutatjuk, mit érdemes választani a fotóüzletek kínálatából.
Vágólapra másolva!

Legyen kicsi és kompakt, bárhová elvihető, de okos; legyen nagyon mini és trendi, vagy legyen akár nagy, de kompromisszumok nélküli - körülbelül ezek azok a szempontok, amelyek alapján az ember fényképezőgépet választ. Ennek megfelelően válogathatunk az ultrakompakt, a kompakt vagy a bridge gépek közül.

Forrás: [origo]
Húszezer forintért is kapni már vállalható digitális fényképezőgépet

Egyszerűen csak fényképezni lehet vele, de azt hibátlanul - ez a legfontosabb tudnivaló a Canon Powershot A495-ösről, ami 10 megapixeles felbontású képeket készít, 3,3X-es optikai zoomja van, és húszezer forintért haza lehet vinni.

Forrás: [origo]
HD-videót is tud a Fuji olcsó gépe

Ha már videofelvételeket is szeretnénk készíteni a miniatűr masinával, a mostanában elvárt, 720p-s HD-felbontásban, akkor csak ötezer forintot kell hozzácsapnunk a Canon vételárához egy Fuji Finepix JV100-asért.

Forrás: [origo]
Ingzsebben is hordható a csinos TX9-es Sony

Ha pedig minden igényt kielégítő, érintőképernyőn keresztül vezérelhető elegáns ultrakompaktot szeretnénk, és abból is a legjobbat, akkor a Sony Cybershot DSC-TX9 jöhet szóba, ami nem csak a divatos külseje miatt érdemel említést, hanem azért is, mert ez szerepelt a legjobban számos nemzetközi teszten. Ez a készülék már nem olcsó, 105 ezer forintba kerül. Ha pedig komoly fotósnak készülő gyermekünk vagy a nagygéphez szokott nagypapa igényeit elégítenénk ki, akkor ezért a pénzért a kicsi és mégis sokoldalú, profi fotósok második gépeként elhíresült Canon S95-öt is megvehetjük.

Forrás: [origo]
Minden színben kapható az S95, amíg az a fekete

A megfizethető árú kompaktgépek között az ár-érték arányt tekintve azonban nem ez a legjobb választás, hanem a Sony Cybershot DSC-H55. A modell nem valami elegáns, és csak szürkében és feketében kapható, de fényképezni kiváló: 14 megapixeles fotókat készít tízszeres optikai zoommal, és HD-videót is felvesz, mindössze 44 ezer forintért. Ajánlani tudjuk még a Panasonic Lumix modelljeit is ugyanebben az árkategóriában, amelyek szintén zoomosak, szintén HD-videót vesznek fel, és tudásuktól függően 40-55 ezer forintba kerülnek.

Forrás: [origo]
125 ezer forintért a tükörreflexeseket is megszégyenítő Nikont lehet venni

Több pénzt kell kifizetni, ha egy tükörreflexes gépet megközelítő tudással bíró, ám még mindig egyszerűen magunkkal cipelhető kompaktot szeretnénk venni. A Nikon és a Sony is kiadta a maga profiknak szánt kisgépét: az előbbit Coolpix P7000-nek, az utóbbit Powershot G12-nek hívják. A gépek témamódokat, több fokozatban állítható érzékenységet, teljesen manuális üzemmódot, és az utómunkához remekül passzoló digitális negatív támogatást kínálnak. A két kamera közül a Nikont ajánljuk, mert valamivel olcsóbb - 125 ezer forintért lehet hazavinni - és objektívje is jobb nagyítású.

Egy masszív újdonság a Samsungtól

Az idei év nagy újdonságát a cserélhető objektíves, ám nem tükörreflexes gépek jelentették, ami főleg a közkedvelt bridge kategóriában hozott nagy újítást. Ezek a nagyobb méretű, cserében jó fogást, és a kompaktokénál valamivel nagyobb méretű szenzort és objektívet kínáló gépek már igazán jó minőségű képek készítését teszik lehetővé, de megfizethető áron. Eddig hiányzott róluk a cserélhető objektív, a hétköznapi felhasználó szemponjából ez különböztette meg őket a tükörreflexes masináktól.

Forrás: [origo]
A cserélhető objektív a Samsung majdnem bridge gépének előnye

A legjobb paraméterekkel rendelkező modellt ebben a kategóriában a Samsung jelentette meg. Az NX10-essel a gyártó komolyabb gépeit is kiváltotta idén a piacon, hiszen a tükörreflexesekből nem hozott ki újdonságot, ebbe a masinába viszont ugyanolyan képérzékelő szenzort raktak, mint ami a Canon EOS, a Nikon DX vagy a Sony Alpha készülékekben van. A masszív építésű modell 14,6 megapixeles felbontású képeket készít, 720p-s felbontásban vesz fel HD-videót, és háromféle objektívet lehet hozzá vásárolni. A készülék nem is drága, idehaza 130 000 forintért már meg lehet megvásárolni a gyárilag hozzá adott 18-55 milliméteres objektívvel.

Tükörreflexesek egy kompatkt áráért

Több fényképezőgépből lehet válogatni, ha százezer forint körüli áron keresünk tükörreflexes, cserélhető objektíves fényképezőgépet. A legolcsóbb ajánlat az Olympus E-450-es típusa, amit már kilencvenezer forintért meg lehet venni. A gép nem mentes a kompromisszumoktl: csupán tíz megapixeles képeket tud készíteni XD-kártyára, képstabilizátorral pedig egyáltalán nem rendelkezik, így csak a biztos kezű fotósoknak ajánljuk.

Forrás: [origo]
Kompromisszumot köt, aki E-450-et vásárol

Jobb vétel 114 ezer forintért a Sony Alpha A290L típusjelű tükörrelfexes gépe, ami több modern extrát tud felvonultatni. A remegő kézzel - vagy sötét helyeken - készített fotók minőségét képstabilizátor javítja, a szenzort akár 3200-as érzékenységre is lehet állítani, a képek maximális mérete pedig 14 megapixel. A készülék egyetlen komoly hátránya, hogy egyáltalán nem tud videót rögzíteni. Ha nem csak fotózni akarunk a gépünkkel, akkor a HD-felbontásra is képes Pentax K-x az első szóbajöhető típus, amiért 140 ezer forintot kell kifizetni.