Táblagépes Windowst hoz ki a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései szerint a Microsoft a Windows új, kimondottan az Apple iPadjéhez hasonló, érintőképernyős táblaszámítógépelre szánt változatával fog előrukkolni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai üzleti lap két, a Microsoft terveit ismerő, meg nem nevezett forrásból értesült erről. A szoftvercég által egyelőre meg nem erősített információk szerint a táblagépes Windowst úgy tervezik, hogy az az ARM Holding által kidolgozott architektúrákat használó processzorokon is fusson. Ezeket a lapkákat többek közt mobiltelefonok, navigációs eszközökből és más hordozható eszközökben alkalmazzák, és működési elvük eltérő a hagyományos számítógépekben található, tipikusan az Intel vagy az AMD által gyártott x86-os chipeknél, amelyekre a Windows "hagyományos" változatait kiadják.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a Windows legújabb változatát kimondottan akkumulátorról működő, hordozható számítógépekre, táblagépekre optimalizálják a fejlesztés során.

Bár azt az üzleti lapnak nem sikerült megtudnia, hogy a szoftver mikor kerül a boltokba, de az első ezt használó eszközt a januári CES technológiai kiállításon fogja bemutatni a Microsoft. Egy, a Bloomberg által megszólaltatott piacelemző várakozásai szerint a windowsos táblagépek valószínűleg olcsóbbak lesznek az Apple iPadjénél, és becslései szerint a 2011-ben eladásra kerülő mintegy ötvenmillió táblaszámítógép 10-20 százalékát teszik majd ki.