Putyin Linuxra állítja át Oroszországot

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök rendelkezése szerint Oroszország kormányzatának nyílt forráskódú technológiákra kell átváltania a Windowshoz hasonló zárt megoldásokról.
Vágólapra másolva!

Az erre vonatkozó rendeletet Putyin hétfőn írta alá. Ennek értelmében az orosz kormányzatnak a Windowshoz hasonló, zárt szoftverkódot használó programokról a nyílt, Linux-alapú megoldásokra kell átállnia. Az nyílt forráskódú megoldásokra 2012 második negyedévében kezdenék meg az átállást, amely a kormányon kívül az összes kormányzati pénzből működő szervezetet érinti.

Ez a lépés - ha valóban következetesen végrehajtatják - komoly csapást jelent a Microsoft számára, hiszen egy hatalmas ország kormányzatáról van szó. Bár Oroszországban igen magas a kalózszoftverek aránya, épp a kormányzati szervek használják a Windows és más programok legális példányait.

A magyar kormány a december 23-án Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján publikált Digitális Megújulás Cselekvési Tervében ugyancsak a nylít forráskódú megoldásokon alapuló szoftverek kormányzati informatikában való arányának növelése szerepel.Ugyanakkor a dokumentumban azt is kifejtik, hogy ez önmagában még nem egy csodafegyver, valós megtakarítást csak hosszú távon biztosít, viszont a nyílt kódok alkalmazásával megelőzhető a szállítóktól való függés.