Elkészült a legjobb fotó az égboltról

Vágólapra másolva!
Több mint egytrillió pixelből áll össze az eddigi legnagyobb felvétel, amelyet az égboltról készítettek, és lefedi annak közel egyharmadát. A tizenegy év alatt gyűjtött adatok alapján nagyságrendileg félmilliárd csillag és galaxis azonosítható.
Vágólapra másolva!

Automata üzemmódban működő távcső térképezi az égboltot a Sloan Digital Sky Survey program keretében már több mint egy évtizede. A munka során rögzített adatokból összeállították az égboltról készült eddigi legnagyobb és legrészletesebb összefüggő felvételt, amely 1018 pixelt tartalmaz, és azon közel félmilliárd objektum azonosítható.

Michael Blanton (New York University) és kollégái a hatalmas képről az Amerikai Csillagászati Szövetség Seattle-ben a közelmúltban megrendezett konferenciáján számoltak be. A kutatók egy Új-Mexikóban üzemelő, 2,5 méteres távcső adatait használták fel, amely 1998-tól szinte folyamatosan, automata üzemmódban rögzít az égboltról képeket.

Forrás: SDSS
A déli (bal) és az északi (jobb) galaktikus pólus irányában készült felvételekből összeállított hatalmas mozaik az égboltról. A kép nagyméretű változatának letöltése (SDSS)

A hatalmas adatmennyiséget nemrég sikerült egységes formában összekapcsolni, és a számítógépes feldolgozás végén megszületett a fenti két mozaik. Ezek összterülete a teljes égboltnak mintegy harmada. A nagyjából 7 milliárd fényévnél közelebb lévő galaxisok esetében színképi adatokat is tartalmaznak a mérések. A csillagokról is nyertek spektrumokat, amelyek abban segítenek, hogy a Tejútrendszerben egymáshoz hasonló jellegű és mozgási irányú csillagáramlásokat azonosítsanak. Ezek ősi törpegalaxisok szétszakadt és a Tejútrendszerbe olvadt maradványai lehetnek.

A 30 terabyte adatmennyiség szabadon elérhető a felhasználók számára, és ezzel a program fő célját az elmúlt 11 év alatt elérte. A műszer azonban továbbra is üzemel, a tervek alapján 2014-ig folytatják a munkát, hogy minél részletesebben, és a színképekből nyert közelítő távolságadatok révén három dimenzióban is feltérképezzék a világegyetem jelentős részét.