Vágólapra másolva!
Sok focistában az intő példák ellenére még mindig nem tudatosult, hogy a közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott mondatok következményekkel járhatnak. A héten egy játékvezető Twitteren közzétett kigúnyolása és a QPR játékosainak fenyegetőzése kavart vihart Angliában, mások az összeállítást hozták meggondolatlanul az ellenfél tudomására. A Liverpool védője a csapatát a Facebookon leszarozó anyja miatt került kínos helyzetbe, de egymást ugrató magyar focistáknak is kellett már mentegetőzniük.

Hogy a focisták néha azzal kapcsolatban is megnyilvánulnak, amiről nem kéne, arra legutóbb Ryan Babel, a Liverpool holland támadója szolgáltatott példát, amikor a Twitter nevű mikroblogon gúnyolódott Howard Webb-bel, a Manchester United elleni FA-kupa-mérkőzés játékvezetőjével.

Webb már az első percben megítélt egy jogtalan tizenegyest a MU javára Dimitar Berbatov műesése után, majd az első félidőben piros lapot adott Steven Gerrardnak (a kiállítás egyébként jogosnak tűnt). Babel még aznap este kirakott egy képet Webbről a Twitter-oldalára, és a fotón Manchester United-mezben ábrázolta a bírót, arra utalva, hogy szerinte az ellenfélnek fújt. Hogy mindezt nyomatékosítsa, meg is jegyezte: "Őt nevezik a világ legjobb játékvezetőjének? Röhej!"

Babel a saját kárán sem tanult

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) viszont nem értékelte Babel őszinteségét, és eljárást indított a futballista ellen. Az FA-t az sem hatotta meg, hogy a játékos később elnézést kért, kifejtve, hogy nagyon feldúlt volt a meccs után, és azért tette közzé az ominózus fotót. A Profi Játékosok Szövetségének elnöke, Gordon Taylor szerint az FA túlreagálta a dolgot, a jelenség azonban korántsem egyedi: a különböző közösségi oldalakon, elsősorban a Twitteren rengeteg futballista van jelen, akik sokszor anélkül teszik közzé véleményüket vagy érzéseiket, hogy belegondolnának azok következményeibe.

Babel már csak azért is okosabb lehetett volna, mert nem először került hasonló, kellemetlen helyzetbe. Tavaly januárban a Liverpool drukkerei szintén a Twitteren keresztül tudhatták meg, hogy kimaradt a hét végi bajnokira készülő keretből: "A mester kihagyott, magyarázat nélkül" - állt a bejegyzésben. Rafa Benítez nem örült neki, hogy döntése idő előtt napvilágra került, de igyekezett lazán kezelni a dolgot: "Manapság már mindenki fenn van a Twitteren, semmit sem lehet tenni az ellen, hogy az emberek beszéljenek."

A holland csatár oldalát egyébként érdemes követni, mert mindig történik vele valami vicces, nyáron például előbb Amszterdamban keveredett komoly kalandba egy feszülős fürdőnadrág miatt, majd a miami nyaralása során gyűlt meg a baja egy feledékeny taxissal.

Dioufot a Twitteren fenyegették a QPR-játékosok

A Babel-Webb affér után Steve Bruce, a Sunderland edzője azt nyilatkozta, legszívesebben megtiltaná játékosainak a twitterezést, mire a Guardian című angol lap kitett az oldalára egy szavazást a témában, amelyen az olvasók majdnem 90 százaléka azt az opciót választotta, hogy ne vegyék el a twitterezés lehetőségét a játékosoktól.

Az FA-kupa-forduló után nem csak a Babel-ügy miatt került középpontba a Twitter, hanem a Blackburn-QPR meccs utózöngéi miatt is. A londoni csapat játékosai ugyanis a közösségi oldalon támadták El-Hadji Dioufot, aki durva káromkodással szidta a szerinte szimuláló, valójában kettős lábtörést szenvedett Jamie Mackie-t.

Forrás: AFP
Diouf (középen) eddig sem volt túl népszerű, de sikerült újabb balhét okoznia

"Még sosem találkoztam olyan undorító alakkal, mint Diouf. Üzenem neked, hogy előbb-utóbb rád is sor kerül" - írta Twitter-oldalán Bradley Orr. Hasonló burkolt fenyegetőzést intézett a szenegáli focista felé a kapus Paddy Kenny, aki azt írta, hogy "ez a pöcs Diouf megkapja majd, ami neki jár", míg Clint Hill nemes egyszerűséggel egy "Baszódj meg Diouf!" bejegyzést pötyögött be a meccs után.

A bejegyzéseket később törölték, de ez az eset is megmutatta a Twitter-használat veszélyeit, mivel a három játékos a felfokozott idegállapotban elkövetett nyilvános szitkozódás miatt elmarasztalásra számíthat a szövetség részéről. Neil Warnock, a QPR edzője, aki az esetet követően patkánynak nevezte Dioufot, gyorsan reagált is a kényes helyzetre, és játékosainak megtiltotta, hogy a Twitteren a csapattal kapcsolatos eseményekről írjanak.

Az MLSZ-ben nem figyelik

"Az MLSZ hivatalból nem figyeli ezeket az oldakat, nincs arra ember, hogy az egyes játékosok bejegyzéseit valaki folyton kövesse, a Babel-ügy is úgy pattanhatott ki, hogy valaki feldobta őt" - mondta Pajor-Gyulai László, a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtófőnöke, amikor arról érdeklődtünk, számíthatnak-e a hazai focisták hasonló szankciókra, ha elragadtatják magukat egy közösségi oldalon.

"Persze, ha valaki az oldalán leírja, hogy a bíró elcsalta a meccset, akkor ugyanúgy számíthat szankcióra, fegyelmi szempontból nincs különbség, hogy ezt a Twitteren, a Facebookon vagy a Nemzeti Sportban jegyezte meg, annyi csak a differencia, hogy utóbbi jobban szem előtt van" - tette hozzá Pajor-Gyulai.

A Twitter mellett a Facebookon is rengeteg focista fordul meg, Bodnár László például itt jelentette be, hogy visszatér a Salzburghoz, Dzsudzsák Balázs pedig két adatlapot tart fenn, az egyik mindenki számára nyilvános, a másikon pedig csak a barátaival, ismerőseivel tartja a kapcsolatot.

Félreértették Hrepkáék poénkodását

Vannak olyanok, akiket a nyilvánosság sem tántorít el attól, hogy oda-odaszúrjanak csapattársuknak vagy barátjuknak, ilyen a Lázok János, Hrepka Ádám, Laczkó Zsolt trió, amely folyton ugratja egymást a Facebookon. Hrepka egy ízben például egy hajbeültetést reklámozó plakátot tett ki a ritkuló haja miatt kritizált Lázok üzenőfalára, aki viszont Laczkónak üzent egy olyan képpel, amely egy nagy fülekkel rendelkező sivatagi rókát ábrázol.

Nem mindenki értette meg, hogy az amúgy jó barát focisták csak viccelődnek egymással, a Blikk például valós konfliktusként tálalta Hrepka és Lázok poénos szóváltását, előbbi el is mondta a lapnak, hogy nem győztek magyarázkodni, mert állandóan arról faggaták őket, miért ócsárolják egymást az interneten.

"Hrepka Ádám és Lázok János esete is jelzi, nem árt odafigyelni arra, mit ír az ember, mert ha valaki nem ismeri a szituációt, könnyen negatív színben tüntethet fel egy ilyen jellegű poénkodást" - mondta az [origo]-nak Ferenczi István, aki jól ismeri az érintetteket, hiszen együtt játszott velük a Vasasban. Ferenczi angliai légióskodása idején, a kinti ismerősök unszolására regisztrált a Facebookon, de amikor külföldön játszott, ugyanúgy figyelt arra, hogy ne kerüjön kínos helyzetbe, mint amióta ismét itthon harcol a védőkkel.

"Amúgy sem vagyok az a típus, aki ontja az információt magáról, általában csak a haverok képeihez szoktam hozzászólni, de ha valakinek üzenni akarok, akkor azt privátban teszem" - mondta a csatár, aki nem lepődött meg Babel pénzbüntetésén, mivel tudja, egy Twitter-üzenet hasonló elbírálás alá eshet, mint egy újságban közölt nyilatkozat. Mivel Ferenczi viszonylag sok csapatban játszott itthon, előfordult olyan, hogy korábbi klubjának szurkolója rosszindulatú megjegyzést tett rá egy internetes oldalon, de szerinte ehhez hozzá kell szokni, és ugyanúgy helyén kell kezelni, mint a pályán a bekiabálásokat.

A kétoldalú kommunikáció előnyei és hátrányai

A When Saturday Comes nevű futballmagazinban Mark Segal arról írt jegyzetet, hogy a Twitter az újságírók munkáját is megváltoztatta, ennek jótékony hatását a nagy többség viszont még nem értette meg. Pedig a közösségi oldalak segítségével folyamatosan cserélhetnek információt a szurkolókkal, miközben ők, maguk olyan híreket oszthatnak meg a csapat belügyeiről, amiről sokszor még az újságokból sem lehet értesülni. Segal szerint nem az a lényeg, hogy az emberek hatalmas szenzációkat tudjanak meg, inkább kisebb jelentőségű, mégis érdekes információkra gondolt, úgy mint a sérültek állapota, aktuális hétvégi keretek, vagy átigazolási pletykák.

Angliában több újságíró is él a Twitter adta lehetőséggel, a Daily Mirrornál dolgozó John Cross az Arsenalról szállít információmorzsákat, a Guardiannál Daniel Taylor számít a Manchester City-felelősnek, aztán egy-egy bejegyzés után eszmét cserélnek a kommentelőkkel, ami Segal szerint még több felelősséget jelent az újságíró számára a megjelent információval kapcsolatban. Persze a kétoldalú kommunikációnak megvan az a hátránya, hogy az ember gyakran találkozik a szurkolók kritikájával egy-egy bejegyzés után, és ki van téve a hevesebb vérmérsékletű drukkerek néha nyersebb reakciójának, ugyanakkor betekintést kaphat arról, mit gondolnak az edzőről vagy egy-egy játékosról.



Sms a Twitter-bejegyzésről

Amíg Babelnek nem lett gondja abból, hogy az interneten közölte Benítez rá nézve kedvezőtlen döntését, addig a Stoke City amerikai csatára, Jozy Altidore kihúzta a gyufát edzőjénél 2009 októberében. Altidore a Twitteren keresztül tudatta, hogy nem lesz ott a kispadon Portsmouth elleni bajnokin, mert elkésett a meccsről, amivel felbosszantotta a csapat szakvezetőjét, Phil Brownt. "Senkire sem tartozik, hogy Altidore miért nem játszott. Ez a viselkedés elfogadhatatlan, a belső információknak házon belül kell maradniuk" - jelentette ki Brown, de nem volt túl haragtartó, mert a játékos a következő fordulóban már pályára lépett.

Forrás: AFP
Altidore előbb elkésett, aztán kikotyogta az öltözői titkot

Tavaly decemberben a Newcastle United trénere, Alan Pardew akadt ki azon, hogy a spanyol védő, José Enrique megírta a Twitteren, hogy sérülés miatt nem léphet pályára a Tottenham Hotspur ellen. Mindez a mérkőzés reggelén történt, márpedig Pardew szerette volna, ha az információ nem derül ki a meccs előtt az ellenfél számára, de a védő magánakciója miatt a Spurst nem érte váratlanul, hogy José Enrique helyén James Perch játszott. A helyzet komikuma, hogy az információ kiszivárgásáról Pardew mobilon keresztül értesült. "Kaptam egy sms-t, hogy a sajtó tudja: José Enrique nincs a keretben. Megírta a Twitteren, igaz? Azt hiszem, erre oda kell figyelni, és gondoskodom róla, hogy az egyesület szabályozza a focisták internetes megnyilvánulásait" - mondta a meccs után.

Lebukott a holland jobbhátvéd

Utóbbi megoldást egyre több klub alkalmazza. A Manchester United például nemrégiben hivatalos közleményben tudatta, hogy egyetlen játékosa sem használhatja a különböző közösségi oldalakat - az angol sajtó szerint Sir Alex Ferguson kifejezetten megtiltotta a twitterezést Wayne Rooney-éknak. A tavalyi világbajnokságon a holland válogatott tagjai kerültek Twitter-titalom alá, mégpedig Eljero Elia miatt, aki egy bejegyzésben derogáló megjegyzéseket tett marokkói származású társaira.

Ez hatalmas felháborodást keltett Hollandiában, és a keret hangulatának sem tett jót, hiszen Khalid Boulahrouz és Ibrahim Afellay marokkói felmenőkkel rendelkezik. Elia elnézést kért a megjegyzés miatt, és azzal mentegetőzött, hogy nem gondolta komolyan, csak egy marokkói barátjának szánta. Az angol és a spanyol válogatott tagjait már korábban eltiltották a twitterezéstől, a brazilok viszont engedélyt kaptak rá a szövetségtől, azzal a kikötéssel, hogy a bejegyzésekben nem említhetik a csapat belső ügyeit.

Forrás: AFP
Boulahrouz (középen) nem haragudott meg Eliára a marokkóiakat sértő megjegyzés miatt

A holland szövetségi kapitány, Bert van Marwijk jól ismerheti a különböző közösségi oldalakat, hiszen 2009 októberében a jobbhátvéd Gregory van der Wiel éppen a Twitter miatt bukott le. A jobbhátvéd sérülésre hivatkozva mondta le az Ausztrália elleni barátságos mérkőzést, azonban míg társai Ausztráliában jártak, addig Van der Wiel elment az amerikai rapper, Lil' Wayne koncertjére - és ki is tett a Twitter-oldalára egy közös képet a zenésszel.

Van, akit az sem tántorít el a twitterezéstől, ha ezt szabályban tiltják meg: Chad Ochocinco, az NFL-ben szereplő Cincinnati Bengals játékosa például azért kapott 25 ezer dolláros büntetést, mert a Philadelphia Eagles ellen lejátszott előkészületi mérkőzés közben írt bejegyzést Twitter-oldalán, pedig a liga szabályzata kimondja, hogy a játékosok másfél órával a kezdőrúgás előtt már nem nyilvánulhatnak meg közösségi portálokon.

Beszól az anyuka

Nem mindig a játékosok tehetnek arról, hogy bajba kerülnek, olyan is előforuldt már, hogy valamelyik hozzátartozó kavart be. Amikor tavaly a Real Madrid mestere, Manuel Pellegrini az Olympique Lyon elleni BL-nyolcaddöntőben lecserélte Kakát, a brazil klasszis Twitter-oldalán szinte azonnal megjelent a következő bejegyzés: "Egy gyáva edző mindig lecserél egy játékost, hogy elterelje a figyelmet a saját tehetetlenségéről". Mivel a játékos még ott volt a kispadon, ő aligha írhatta a bejegyzést, és Kaká felesége, az oldalt általában gondozó Carolina is tagadta, hogy tőle származna a sommás vélemény: "Sohasem írok aktuálisan zajló eseményekről" - mondta az [origo] olvasói által a futballista-feleségek legszebbjének választott nő. Mint kiderült, Kaká menedzsere, Diogo Kotscho volt a bűnös, és ezzel aligha javított védencének akkori helyzetén, később ki is jelentette: "Mostantól kezdve csak recepteket írok az internetre".

Valószínűleg a Liverpool balhátvédje, Paul Konchesky is jobban járt volna, ha az anyja nem keveredik vitába azokkal a szurkolókkal, akik nem voltak elégedettek fia teljesítményével. Konchesky mama a hosszú tirádában kifejtette, hogy a liverpooli fanatikusok a múltban élnek, csőcseléknek nevezte őket, a csapatról pedig kategorikusan kijelentette: szar. Az egyesület szóvivője közleményben tudatta: "Mrs. Konchesky kijelentései nem helyénvalóak, és már el is távolították őket. Az esetet családi ügyként kezeljük". A drukkerek persze nem voltak ilyen megértőek, bár egyikük kijelentette: "Bárcsak Konchesky olyan jól tudna védekezni, mint az anyukája".

www.global-soccer.eu