Vágólapra másolva!
A honosítás intézménye manapság szinte teljesen általános a különböző nemzeti csapatok számára, és nem ritkán olyan futballisták is magára húzhatják egy-egy ország címeres mezét, akiknek nincsen sok közük hozzá. Az orosz szövetség a Szovjetunió örökségéből igyekszik hasonló módon profitálni.

Az orosz válogatott jelenleg vezeti Eb-selejtező csoportját, azaz jó esélye van arra, hogy kijusson a 2012-es kontinensviadalra. A szövetségi kapitány, a holland Dick Advocaat igyekszik minden lehetőséget megragadni arra, hogy erősítse a rendelkezésére álló keretet: egykoron hazájában is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy lehetőséget adjon az egykori holland kolóniákról származó játékosoknak is.

Oroszországban hasonlóra nincs lehetősége, viszont a hírek szerint a szövetség segítségével igyekszik lecsapni azokra a külföldön élő, elsősorban német nemzetiségű játékosokra, akik az egykori Szovjetunió területén születtek.

Német kisebbség a Szovjetunióban

Az első német parasztokat még II. Katalin cárnő telepítette be az Orosz Birodalom területére, a Szovjetunió létrejöttét követően pedig a volgai németek külön köztársaságot is kaptak. Az utolsó, 1989-es szovjet népszámlálás szerint az országban, kétmillió német élt, amivel a 15. legnagyobb nemzetiséget alkották.

Érdekes módon nagy részük Kazahsztánban élt: őket 1941-ben telepítették át az Alsó-Volga vidékéről. A németek kivándorlása az 1990-es években indult meg nagyobb mértékben, és bár többségük Kazahsztánból tért haza, a német nyelvben csak russlanddeutsche, azaz oroszországi németek az összefoglaló nevük.

Orosz lehet a Milan ifjú titánjából

Az Orosz Labdarúgó Szövetség csak most vette észre az ebben rejlő lehetőséget, a hírek szerint Advocaat tanácsára, aki elsősorban az AC Milan fiatal középpályására, Alexander Merkelre szeretne lecsapni.

A játékos februárban lesz 19 esztendős, és jelenleg nincsen orosz állampolgársága, német és kazah viszont igen. Merkel ugyanis Kazahsztánban született, családja a volgai németek közé tartozott, és Sztálin telepítette őket Közép-Ázsiába.

Édesapja, Vaszilij Merkel szerint azonban fiának azért van kazah, és nem orosz állampolgársága, mert gyakorlatilag pár hónappal a Szovjetunió szétesése, és az önálló Kazahsztán létrejötte után született. "Oroszok vagyunk, és Alex szívesen játszana a válogatottban" - jelentette ki a papa.

A família 1998-ban költözött Stuttgartba, Alex a helyi VfB-ben kezdett el futballozni. Hogy nem ment neki rosszul a játék, azt jelezte, hogy meghívót kapott az U15-ös német válogatottba, 2008-ban pedig az AC Milan szerződtette.

Milánóban szintén a korosztályos csapatokban futballozott, de tavaly decemberben a Bajnokok Ligájában bemutatkozott a felnőttek között, januárban pedig a Serie A-ban is debütált a Cagliari ellen. Közben továbbra is rendszeresen szerepelt a német korosztályos válogatottakban, tavaly novemberben például az U19-esek között gólt is szerzett a csehek ellen. Az oroszok azonban rögtön a nagyválogatottba hívnák meg.

Célkeresztben a Bundesliga

Persze nem Merkel az egyetlen német, aki szóba került az orosz nemzeti csapatnál. Advocaat a kemerevói születésű, de már 1990 óta Németországban élő jobbhátvédről, a Hoffenheimben játszó Andreas Beckről már lemaradt, hiszen ő kilencszeres német válogatott, és tétmérkőzésen is pályára lépett a Nationalelfben.

A Hannover védőjét, Konstantin Rauscht (akinek családja a szibériai Kozsevnyikovóból tért vissza Németországba) viszont még megszerezheti, elvégre még nem volt nagyválogatott. Más kérdés, hogy jelenleg is tagja az U21-es német nemzeti csapatnak, és a hírek szerint nem akar országot váltani.

A nürnbergi Andreas Wolf viszont igen: ő 1982-ben az egykori Leninabadban látta meg a napvilágot, a mai Tádzsikisztán területén, és 1990 óta él Németországban. A Nationalelfbe nem hívták, de egy 2007-es nyilatkozatában elmondta, hogy csak a német válogatott mezét lenne hajlandó felvenni. Ehhez képest állítólag most hajlik arra, hogy elfogadja az oroszok felkérését, lehet, hogy ha a tádzsikok hívnák, nemet mondana.

www.global-soccer.eu