Vágólapra másolva!
Bár az első hírek szerint a teltház miatt nem tudott bejutni több, érvényes jeggyel rendelkező FTC-szurkoló a teremlabdarúgó-bajnokság hétvégi, szegedi fordulójára, Erdős László főszervező szerint azonban ittas ferencvárosi ultrák okoztak fennakadást, ennek esett áldozatául pár ártatlan szurkoló. Az MLSZ hétfő délután rendkívüli szervező értekezleten vizsgálja a történteket.

A Diósgyőr után második csapatként a Vasas jutott be a teremlabdarúgó-bajnokság debreceni nagydöntőjébe, miután szombaton megnyerte a sorozat második, szegedi tornáját. Az eseményt kisebb közjáték zavarta meg, a csarnokba ugyanis több, érvényes jeggyel rendelkező FTC-szurkoló nem tudott bejutni, ezért a bejárat előtt tumultus alakult ki.

Prukner László is segíteni próbált

A Fradi bemutatkozó, Szolnok elleni meccse előtt a zöld-fehérek vezetőedzője, Prukner László sétált be a pályára, majd közölte a szervezőkkel, sokan jeggyel a kezükben rekedtek kint, akiket be kell engedni. A meccs kis csúszással elkezdődött, de a fradisták kórusban folyamatosan a kint rekedt társaik beengedését követelték.

"Az első meccsünk előtt azért mentem oda a szervezőkhöz, mivel a szurkolóink jelezték, kétszázan érvényes jeggyel rekedtek kint" - mondta a Délmagyarországnak Prukner László.

"Azt kérték, ne lépjünk pályára, ám én ezt a helyzetet próbáltam elkerülni, ezért kezdeményeztem párbeszédet. Elég furcsa szituáció volt ez. A Ferencvárossal azért vettünk részt a sorozatban, hogy népszerűsítsük a bajnokságot és a teremfutballt, ez most nem mindig sikerült. Azt gondolom, a szervezőknek annyi jegyet kellett volna eladniuk, amennyien beférnek a sportcsarnokba" - tette hozzá a Ferencváros edzője.

Nem akarja hergelni a fradistákat az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt írta, "azokat a szurkolókat, akik érvényes, kezeletlen és eredeti jeggyel rendelkeznek, mégsem sikerült bejutniuk, a rendezők és az MLSZ teljes körűen kárpótolják."

"A károsultak jelentős része már valóban jelentkezett, többségük kulturált stílusban jelezte problémáját" - mondta az [origo] érdeklődésére Dr. Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és kommunikációs irodájának vezetője. "Egyelőre zajlik a károsultak összesítése, a legfontosabb, hogy tudjuk, kik nem jutottak be, illetve kik váltották vissza a jegyüket emiatt. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy több mint százan utóbbit választották, náluk egyéb költségek merülhetnek fel."

Borbély hozzátette, hétfő délutánra összehívott egy rendkívüli szervező értekezletet, ahol megvizsgálják, mi okozhatta a problémákat.

"A legfontosabb, hogy a panaszokat megvizsgáljuk, orvosoljuk. Nem hergelni, kárpótolni akarjuk a szurkolókat, pláne, hogy a Ferencvárosról van szó. Nem lenne jó ismét azt érezni, hogy a fradisták szerint az MLSZ pikkel rájuk."

Az [origo] információja szerint több hiányosság is akadt a rendezést illetően. Egyrészt a vonalkóddal ellátott jegyeket nem vonalkódos leolvasóval kezelték a beléptetéskor, ez lehetőséget adott az esetleges hamisításra, és a belépéssel való visszaélésre, illetve egy jeggyel akár többen is bemehettek. Felvetésünkre Borbély nem kívánt reagálni, mint mondta, a délutáni megbeszélésen ezek minden bizonnyal szóba kerülnek majd.

Információnk szerint 180 belépőt váltottak vissza az újszegedi sportcsarnok pénztáraiban, rajtuk kívül mintegy 50-60 olyan károsult van, akik érvényes jeggyel nem jutottak be, így várják az MLSZ segítségét.

Szurkolói fórumokon rongálásokról is írtak, ezért megkerestük a sportcsarnok létesítményvezetőjét. Tamás Sándor elmondta, mindössze egy ablak tört ki, tehát a súlyos károkról szóló hírek alaptalanok.

A főszervező szerint részeg ultrák miatt zárták le a csarnok bejáratát

Erdős László, az esemény főszervezője szerint a 2500-2600 főre hitelesített csarnokba mindössze 2200 jegyet adtak el, így ebben nem hibáztak.

"A fő problémát az okozta, hogy másfél órával az esemény kezdetét követően megérkezett a ferencvárosi ultrákat szállító busz, amelyen az utasok nem voltak olyan állapotban, hogy a rendezvényt látogathassák. A biztonsági szolgálat a rendőrséggel együtt úgy döntött, ebbe a teltház közeli állapotba nem engedhet be ilyen embereket, így a ferencvárosiak beengedésére szolgáló bejáratot lezárta" - mondta.

"Az sajnos nagy balszerencse, hogy akadtak olyan drukkerek, akik ugyanekkor értek oda, de a lezárt ajtó miatt nem jutottak be, ők ennek lettek az áldozatai. Utólag kérésünkre a biztonságiak megpróbálták kiszűrni a tömegből a józan szurkolókat, és 30-40-50 embert még be tudtak vinni, igaz, némi késéssel."

Erdős szerint inkább azt kellene értékelni, hogy miután a belépőjegyen feltüntették, hogy aki nincs a rendezvény látogatására alkalmas állapotban, azt nem kötelesek beengedni, ennek ellenére kinyitottak egy jegypénztárt, hogy visszaválthassák belépőiket.

"Nem sok drukkerről van szó, nincs kétszáz, meg ötszáz károsult, akikből holnapra lassan ötezer lesz" - jegyezte meg.

Fél éven belül a második beengedési botrány

Tavaly már volt egy hasonló, beengedéssel kapcsolatos botrány egy MLSZ égisze alá tartozó eseményen: szeptember 7-én az újpesti Szusza Ferenc Stadionban rendezett Moldova elleni Eb-selejtező előtt a biztonságiak az Üllői úti U21-es válogatott mérkőzésről érkező drukkereket képtelenek voltak időben beengedni a kapukon, jelentős torlódás alakult ki, amelynek következtében többen késve érkeztek be a találkozóra, néhány biztonsági ember pedig verekedésbe keveredett az elégedetlen szurkolókkal.