Vacak mikrosütők közül választhat a magyar

Vágólapra másolva!
Egyenetlenül melegítenek a Magyarországon kapható mikrohullámú sütők. A tizenkét típust kipróbáló Teszt plussz magazin szerint a hazai sütők egyike sem tartozik az élvonalba.
Vágólapra másolva!

A szakemberek legalább 12 órán keresztül 6 Celsius fokon tárolt 190 grammnyi protein keveréket - tojás fehérje, tehéntej és cukor -, valamint 100 és 150 grammnyi porból készült krumplipürét helyeztek el egy tányéron. Mérték a melegítés egyenletességét és a kiolvasztást, tesztelték a grillezést finom kétszersült kenyérszeletek segítségével, és sütöttek malachúst is. A tesztelésnél számított az étel állaga, színe, pirulása és adott időre, adott hőfokra történő felmelegítése is. A legrosszabbul a melegítés egyenletessége szempontjából teljesítettek az eszközök, sok volt a kettes osztályzat, és hármasnál jobb nem született.

A Teszt plussz magazin a nemzetközi fogyasztóvédelmi kutatás és felmérés (ICRT) tesztjének 59 készülékéből a hazai boltokban is kapható tizenhetet vizsgálta. A felmérés egyik tanulsága, hogy bizonyos készülékeknél a tényleges hasznos térfogat (forgótányérral mérve) a névleges térfogatnak csupán a fele. A Fagor és a Candy egyik típusánál a 20 literes névleges űrtartalom helyett csak 10 liter használható. A hasznos űrtartalom a tesztben szereplő készülékeknél 8-tól 29 literig terjed.

A beépítős, "fix" elhelyezésű modellekhez 900-1000 Watt teljesítmény társul, a kisebb készülékeket 700 Watt hasznos teljesítménnyel árulják. Az ICRT során vizsgálták a valós energiafogyasztást, ennek alapján pedig a hatásfokot is mérték. Az energia-felvétel komplex szempont volt, ahol viszonyítási alapként a kiterjesztett mezőny tizenkét legjobban teljesítő készülékét használták. A Magyarországon is beszerezhető gépek nem tartoznak az élmezőnybe.

Fapados és mindentudó sütőket teszteltek

Van olyan mikrohullámú, amelyiknél 5 perc a legkisebb használati idő, de található olyan is, amelyiknél 10 másodperc a minimum, míg a maximális használati idő 100 perc. A tesztelt mezőnyben akadt közel száz lehetőséget felkínáló masina, de található négy olyan készülék is, amely semmiféle programmal nem kecsegtet.

A használat egyszerűsége szempontjából közepes és jó osztályzatot kaptak a készülékek. Az egyik legfontosabb paraméter a burkolat hőmérséklete volt, itt a legrosszabb osztályzat a hármas lett, de ennél sincs szükség teflonkesztyűre a szerkezet leállításakor. Az elektronikus és mikrohullámú sugárzás biztonsági tesztjén való gyenge eredmény miatt két típus (Samsung) bukott meg annak ellenére, hogy egyéb tulajdonságaik alapján a középmezőnyben foglalhattak volna helyet.