Siralmas év után az építőipar

Vágólapra másolva!
Nem jött ki a mélyrepülésből tavaly sem az építőipar, az ágazatban működő cégek ellen 14,5 százalékkal több felszámolást indítottak, mint 2009-ben - derül ki az Opten összegzéséből.
Vágólapra másolva!

2010-ben 3822 építőipari vállalkozás ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást, ez 14,5 százalékkal több, mint az előző esztendőben. Emellett 2010-et 2009-cel összevetve nőtt a végelszámolások, végrehajtások és az új cégalapítások száma is - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Mindez annak ellenére, hogy az év utolsó hónapjait összehasonlítva az eljárások számai csökkentek.

Folytatódik az építőipari cégek fluktuációjának novemberben tapasztalt lassulása: az egy hónappal ezelőttihez képest 2010 decemberében mérséklődött a felszámolások növekedésének üteme, a végelszámolások és az új vállalkozások száma pedig abszolút értékben el is marad a tavaly novemberitől.

Nem lohadt le a cégalapítási láz

Ennek ellenére az egész éves összehasonlítás a felszámolások 14,5 százalékos növekedését mutatja. Az ország összes vállalkozását tekintve az építőipar átlag alatti felszámolást szenvedett el, hiszen az összágazati átlag 17 százalék. 2010-ben az ágazatban 3822 vállalkozás dőlt be adósságokat hagyva maga után. Mindez annak ellenére történt, hogy december volt az év második legkevesebb bedőlést eredményező hónapja: 244 céggel szemben tettek közzé felszámolási eljárást, amiben feltehetőleg szerepet játszott az ünnepek miatti kevesebb munkanap és a cégbírósági szabadságolások is.

A felszámolásokkal szinte megegyező ütemben nőtt az új vállalkozások aránya az ágazatban. A 2009-hez képest mért 14,7 százalékos növekedés 5783 új építőipari céget jelent. A december végi adatok összevetése szerint azonban folytatódott az október-novemberi csökkenő tendencia, hiszen az előző év decemberéhez képest a cégalapítások aránya 8,2 százalékos csökkenést mutat.

A január sem hozott trendfordulót

A 2010-ben végelszámolás alá vont 2183 vállalkozás 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A decemberi eredményeket összehasonlítva azonban éppen ellenkező irányú trendet láthatunk: 25 százalékkal kevesebb végelszámolás indult, mint 2009 utolsó hónapjában.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója úgy véli: "A végelszámolások csökkenését korántsem lehet pozitív trendként értékelni. A magas felszámolási arány mellett a folyamat inkább arra vall, hogy az ágazat szereplői közül sokan már meg sem kísérelnek tisztán, adósságok nélkül kiszállni a gazdaságból, hanem, talán végső elkeseredésükben, a végsőkig igyekeznek működtetni cégüket, még a reális fenntarthatóságon túl is."

A KSH januárban közzétett adatai sem adnak okot a derűlátásra, hiszen mind az építőipari termelés, mind a szerződésállomány csökkenést mutat az elmúlt egy év folyamán.