Vágólapra másolva!
Négy mérkőzésből négy győzelem a mérlege Leonardónak az Internazionale kispadján, ilyen jó kezdést nagyon rég nem produkált új edző a klubnál. A fiatal brazil szakember némileg a taktikán is változtatott, de a feltámadás annak köszönhető, hogy elődjével, Rafa Benítezzel ellentétben megtalálta a közös hangot a futballistákkal.

Valószínűleg még a legoptimistábbak sem gondolták, hogy a karácsonykor végrehajtott edzőcserének ilyen hamar ennyire látványos eredménye lesz. Azzal a szurkolók többsége egyetértett, hogy Rafa Beníteznek mindenképpen mennie kell. A szezon elején érkezett spanyol edző nem tudott beilleszkedni, kevesebb mint fél év alatt a keret nagy részét teljesen elidegenítette magától.

Az új edző személye azonban megosztotta a drukkereket, hiszen Massimo Moratti elnök az AC Milanhoz ezer szállal kötődő Leonardót szerződtette, aki volt játékos, játékos-megfigyelő, az előző idényben pedig edző is a városi riválisnál. A brazil azonban eddig hibátlanul teljesít, mind a négy tétmérkőzését megnyerte, ennek köszönhetően máris arról beszélnek Olaszországban, hogy az Inter a Milan első számú riválisa a bajnoki címért folytatott küzdelemben.

Benítez mindent meg akart változtatni

Sejteni lehetett, hogy az elmúlt idény sikerei után visszaesés következik, a José Mourinhót követő Benítez nagyon nehéz feladatra vállalkozott. A korábban éveken keresztül a Liverpoolnál dolgozó szakember szinte mindenben változtatni akart Mourinho módszerein, sokkal agresszívabb, letámadáson és labdabirtokláson alapuló játékstílust akart meghonosítani, aminek érdekében az edzésmódszereket is teljesen megreformálta. Ez azonban nem jött be, a játékosok közül sokan szenvedtek izomsérüléseket, és az új taktika sem nagyon ízlett nekik.

Maga az alapfelállás nem változott, maradt a 4-2-3-1, de a csapat sokkal feljebb játszott, ami azonban fokozott terhet helyezett a védelemre, amelyben kevés a gyors futballista. Benítez pedagógiai szempontból is kudarcot vallott, a játékosok nem kedvelték meg, ami leginkább a klubvilágbajnokság megnyerése után látszott. Benítez is érezte, hogy nem stimmelnek a dolgok, sokak szerint a klubvébé utáni nyilatkozatával valósággal kiprovokálta a menesztését.

Edzések jó hangulatban

Benítez várható elküldése után Leonardo kinevezése viszont váratlan húzás volt. Az előző szezonban még ő irányította a Milant, azonban nem tetszett neki, hogy Silvio Berlusconi rendre beleszólt a munkájába, ezért egy idény után távozott. Az Inter elnöke sokak szerint fricskának szánta Leonardo szerződtetését, egy ilyen kaliberű döntés hátterében azonban ennél több van. Az új tréner szinte azonnal megtalálta a hangot a játékosokkal, akik az irányítása alatt ismét hasonló felszabadultsággal és motivációval futballoznak, mint Mourinhónál.

Míg a spanyol szakembernél az erőnléti munkán volt a hangsúly (sok-sok konditermi foglalkozással), addig Leonardo ismét a labdás tréningeket helyezte előtérbe, főleg a robbanékonyságot fejlesztő gyakorlatokat erőlteti. Ezen kívül sokkal közvetlenebb a futballistákkal, valószínűleg mert nem is olyan régen még maga is játszott. A túlságosan távolságtartó Benítezzel ellentétben Leonardo az edzések közben is pacsizik a játékosokkal, dicséri vagy akár át is öleli őket.

Forrás: AFP
Pacsi Eto'o-nak a Bologna elleni meccsen

Pszichológiai szempontból telitalálat

Benítez az utolsó, Inter-edzőként adott nyilatkozatában az erősítések szükségességét hangsúlyozta, három-négy új játékost kért a vezetőségtől. Középhátvédnek érkezett is Andrea Ranocchia, de ő eddig a bajnokságban egyszer sem volt kezdő. Leonardo eddig egyáltalán nem számíthatott a sérült Wesley Sneijderre, igaz, a középpályán Thiago Motta már a rendelkezésére állt, összességében viszont ugyanazokból válogathat, mint elődje. A brazil ugyanakkor változtatott a taktikán, az Inter 4-3-1-2-es felállásban futballozik, ami sokkal jobban illik a jelenlegi kerethez, így ugyanis Samuel Eto'o és Diego Milito is kedvenc posztján, csatárként futballozhat, a kameruninak nem kell kihúzódnia a szélre.

A játékrendszer módosítása alighanem szintén hozzájárult ahhoz, hogy a csapat négy győzelemmel kezdte az esztendőt, de a klub háza táján is elismerik, hogy a javulás elsődleges oka a hangulatváltozás. "Az előrelépés Leonardo érdeme, mert érzékelte az öltözői hangulatot, és rájött, hogy mire van szükség. Pszichológiai szempontból telitalálat volt a kinevezése" - jelentette ki Moratti. A csapat pedig lendületben van, és ha megnyeri a klubvilágbajnokság miatt elmaradt két mérkőzését, akkor hátránya már csak három pont lesz a listavezető Milannal szemben.

www.global-soccer.eu