Erre vártunk - Mazda5 dízel-menetpróba

Vágólapra másolva!
Bár már tavaly ősszel kipróbálhattuk az új Mazda5-öt, a magyarországi forgalmazás csak mostanában veszi kezdetét, meg kellett várni ugyanis a kínálat egyetlen, 1,6 literes dízelmotorját. A nemzetközi menetpróba után bátran kijelenthető, nem is kell több, nagyobb és erősebb dízelmotor, ez is tökéletesen elvégzi a család és a csomagok hurcolását, ráadásul még spórolunk is vele.
Vágólapra másolva!

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A tavalyi modellfrissítés során megkapta a Mazda3-as orrát
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Tavaly ősszel tartották az új Mazda5 nemzetközi menetpróbáját, ám akkor még csak benzinmotorokkal tudtuk kipróbálni a japán családi egyterűt, mivel a kínálat egyetlen dízelmotorjának érkezése csúszott egy kicsit. A Mazda most hozta be a lemaradást és szervezett egy külön bemutatót a gázolajos motor kedvéért, ami érthető igyekezet, hiszen az európai piacon a vásárlók többsége dízellel veszi ezt a típust. Ez Magyarországra még inkább igaz, hiszen a modell 2005-ös megjelenése óta a benzin- és dízelmotorok megoszlása 20-80 százalék, ami az új motor megjelenésével várhatóan így is marad.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Merevebb karosszériát és új futóművet kapott az Mazda5

A tavalyi nemzetközi menetpróba kapcsán nagyjából minden megírtunk az új ötösről, amit tudni érdemes, Balogh kolléga ódákat zengett a merevebb karosszériáról és az áttervezett futóműről, amit most már én is meg tudok érteni - ám még mielőtt ennyire előreszaladnánk, lássuk, mi is került a motorháztető alá. A Mazda5 csavarra ugyanazt az 1,6 literes, közvetlen befecskendezésest dízelmotort kapta, amelyet nemrégiben a Mazda3 is, 115 lóerővel és 270 newtonméternyi nyomatékkal. Erről a motorról annyit kell tudni, hogy eredetileg a Citroënt és a Peugeot-t tömörítő PSA-csoport fejlesztette, ami már önmagában jó ajánlólevél, hiszen lehet ugrálni a franciákon, de azt el kell ismerni, hogy a dízelmotorokhoz értenek. Akit részletesen is érdekel, milyen fejlesztéseket hajtottak végre a motoron, fussa át az alábbi keretest, mindenki más görgessen lejjebb!

Kevesebb szelep, változó geometriájú turbó és egyéb finomságok

A francia PSA-konszerntől származó, jól bevált 1,6 literes dízelmotort alaposan kezelésbe kellett venni, hogy teljesítse az Euro-5-ös károsanyag-kibocsátási előírásokat. A nemes cél érdekében csökkentették a motor sűrítési viszonyát (és ezzel az égési hőmérsékletet), valamint továbbfejlesztett kipufogógáz-visszavezető (EGR) hűtővel és EGR-hűtő elkerülő-rendszerrel szerelték fel, utóbbi a hidegindítást követően felgyorsítja az üzemi hőmérséklet elérését.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Ugyanazat az 1,6 literes dízelt kapta, mint a hármas

Egy dízelmotor fejlesztésénél nem keveset szoktak fáradozni a zajok és rezgések csillapításán, elvégre egy személykocsi mégsem kerepelhet úgy, mint egy teherautó. Jelen esetben úgy próbálták civilizáltabb karaktert kölcsönözni a dízelmotornak, hogy csökkentették a hajtáslánc belső súrlódását. A korábbi négyszelepes, két felülfekvő vezérműtengelyes (DOHC) kialakítást kétszelepes, egy felülfekvő vezérműtengelyes (SOHC) konstrukcióra cserélték. A kétszelepes hengerfej kevesebb alkatrészből áll, ezért az átdolgozott motor mintegy négy kilogrammal könnyebb elődjénél.

Az átdolgozott dízelmotor egy új, változó geometriájú turbófeltöltőt (VGT) is kapott, amely az előző feltöltőnél nagyobb hatásfokon működik. Ennek köszönhetően a nyomaték kerek harminccal 270 newtonméterre nőtt, míg a maximális teljesítmény 115 lóerőre gyarapodott. Természetesen a közös nyomócsöves üzemanyag-befecskendező rendszert is kezelésbe vették: az új piezo injektorok 1600 bar nyomáson juttatják a hengerekbe az üzemanyagot, ami a befecskendezés pontosabb vezérlését teszi lehetővé, míg a többszörös előbefecskendezésnek köszönhetően az égés finomabban megy végbe, ami pedig csendesebb működést eredményez. Ugyancsak fontos részlet, hogy a koromrészecske-szűrő (DPF) mostantól nem igényel karbantartást (az elődnek még adalékanyagra volt szüksége ahhoz, hogy a részecskeszűrőben rekedt kormot elégesse). Az átdolgozott dízelmotor oxidációs katalizátorral emeli meg a kipufogógáz hőmérsékletét.



Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Ez a modellen tűnt fel először (és utoljára) a Nagare nevű hullámzó oldalvonal

A továbbfejlesztett, 1,6 literes dízelmotorra meglehetősen nagy feladat vár a Mazda5-ben, hiszen egyedül kell tartania a frontot - a korábbi két kétliteres (110 és 143 lóerős) dízelmotor eltűnt, mivel nem tudták teljesíteni az Euro-5-ös környezetvédelmi normákat. A kisebb, takarékosabb és tisztább dízelmotor további előnye, hogy jóval könnyebb is a korábbi kétlitereseknél: az össztömeget nem kevesebb mint 120 kilogrammal sikerült csökkenteni, ami már vezetés közben is érezhető különbség.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A kormány mögött fel sem tűnik, hogy egy buszban ülünk

Akárcsak a nemrég kipróbált hármasban, a Mazda5-ösben is jól hallhatóan kel életre az új dízelblokk, ám ez a kerepelés a motor felmelegedésével együtt olyan szintre csökken, amit már észre sem vesznek a bent ülők. Szintén ismerős jelenség volt a hármas után, hogy elindulásnál, illetve nagyon lassú tempónál, amikor egyesig is vissza kellett kapcsolni, egy kicsit darabosnak érződött a hajtáslánc, amit némi kuplungjátékkal lehetett csökkenteni, ám ez tényleg csak a tesztút legelején tűnt fel, mert nagyon hamar hozzá lehetett szokni és gyanítom, hogy ez még sokat finomodik a mindössze pár száz kilométert futott, előszériás tesztautókban.

Forrás: [origo]
A jobban felszerelt modellekben elektromos motorok mozgatják az ajtókat

Nagyjából ezerötszázas fordulatnál szedi össze magát annyira motor a turbó hathatós segítségével, hogy szépen meglódítsa a karosszériát, kétezret elhagyva kifejezetten lendületbe jön, és a közel négyezres fordulatig tart, hogy utána már csak az egyre növekvő hanghatás jelezze a váltás szükségességét. Bár a hatfokozatú kézi váltó ugyanaz, mint a hármasban, mégis egy fokkal jobbnak érződött a használata, mert jobban kézre esett, így még finomabban, szinte csuklóból lehetett egyik fokozatból a másikba tolni, tényleg remek darab. A gombokkal és kapcsolókkal telerakott kormány alig hármat fordul ütközéstől ütközésig, érezhetően rengeteget javult az autó irányíthatósága a tavalyi frissítés óta.

Forrás: Mazda
Az igényes futóműnek köszönhetően majdnem olyan jó vezetni, mint egy hármast
(Még több gyári fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Közel olyan jó egyik kanyarból a másikba rakni az ötöst, mint a valamivel kisebb és alacsonyabb hármast, szinte egy pillanatig sem érezni a kormány mögött, hogy valójában egy tolóajtós családi buszban ülünk, egyedül csak utasaink feszengése, majd görcsös kapaszkodása lehet némi visszajelzés, hogy nem rendeltetésszerűen használjuk az autót. A Mazda 4,6 literes fogyasztást ígér átlagban, amit természetesen nem szabad elhinni, hiszen ez nyilván laboratóriumi körülmények között jött ki, ám ha hinni lehet a fedélzeti komputernek, akkor valahol hat és hét liter között lehet a valós átlag.

Forrás: Mazda
A tavasz elején érkeznek hozzánk az új Mazda5-ösök

A mintegy 250 kilométernyi tesztút során szándékosan végigültem a Mazda5 három üléssorát, és még a kínzóhelynek vélt hátsó pótülés egyikébe is lehúztam egy mintegy 80 kilométeres távot. Legnagyobb meglepetésemre még 180 centiméter fölött is el lehet férni a csomagtartó aljából kihajtható ülésekben, és ha a horvát tengerpartig nem is, de Budapestről Siófokig el lehet jutni a leghátsó üléseken komolyabb elgémberedés nélkül. A középső üléssor elvileg háromszemélyes, ám három felnőtt nem igazán fér el kényelmesen egymás mellett, mivel a középső ülés alig szélesebb egy könyöklőnél, így mindenki akkor jár a legjobban, ha annak is használja. Ezzel el is értünk a Mazda5 legnagyobb erényéhez, a számtalan variációban hajtogatható és tologatható (karakuri nevű) ülésrendszeréhez, amelynek a használata nem csupán origami-rajongók számára okozhat örömöt. A variációk felsorolása helyett itt egy rövid kis videó az ülések hajtogatásáról.

Ötletes és egyedi a karakuri ülésrendszer működése

Annak ellenére, hogy már tavaly ősszel megjelent az új Mazda5, a magyarországi importőr inkább megvárta a dízelmotort, és csak most kezdett bele a modell hazai forgalmazásába, ötféle felszereltségi szinttel. A kínálat legolcsóbb tagja a belépőmodellnek szánt 1,8 literes, 115 lóerős benzinmotor 5,47 millióért CE jelű alapfelszereltséggel, amiben nincs benne a két hátsó pótülés, a karakuri ülésrendszer, és a két oldalsó tolóajtó mozgatása se elektromos. A nagyobbik, kétliteres, 150 lóerős benzinmotor, már csak a harmadik szintnek számító TX felszereltséggel (illetve ettől felfelé) választható, 6,56 milliós indulóárral, míg a fent bemutatott dízel alapára 6,14 milliótól kezdődik CE csomaggal.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Az alapkivitelhez nem jár a csomagtartóból kihajtható pótülés

Mivel az elődöt a legnagyobb darabszámban TX szinttel választották, ezért álljon itt a TX dízel ára is, ami 6,96 millió forint kimondottan gazdag felszereltséggel, így ár-érték arányban továbbra is ez lesz a kínálat legjobb választása. Minden erénye ellenére nem lesz könnyű helyzetben a Mazda5, hiszen a kategóriájában hemzsegnek az erősebbnél erősebb ellenfelek, amelyek közül sportos vezethetőségével és az ötletes ülésrendszerével próbál kitörni.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1560 cm3. Furat/löket: 75/88,3 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/8. Teljesítmény: 85 kW (115 LE)/3600. Nyomaték: 270 Nm/1750-2500. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4585/1750/1615 mm. Tengelytáv: 2750 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1530/1520 mm. Tömeg: 1415 kg. Terhelhetőség: 490 kg. Csomagtartó térfogata: 426-1485 l. Üzemanyagtartály térfogata: 60 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,4 mp. Végsebesség: 180 km/óra. Gyár által megadott átlagfogyasztás: 4,6 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 138 g/km.