Vágólapra másolva!
Belgiumban a szurkolók meg vannak győződve arról, hogy válogatottjuk a 2014-es vébére már ütőképes lesz. A rendelkezésre álló tehetségek alapján ez egyáltalán nem elképzelhetetlen: Eden Hazard vagy Romelu Lukaku a legkeresettebb fiatal játékosok közé tartozik, elismertségük jelzi, hogy a belga futball egy kisebb hullámvölgyet követően ismét felfelé tör.

Belgium legutóbb a 2002-es világbajnokságon szerepelt nagy tornán, akkor a nyolcaddöntőben a későbbi világbajnok Brazília dolgát is alaposan megnehezítette - sokak szerint a dél-amerikaiak csak játékvezetői tévedésnek köszönhetően (0-0-s állásnál nem adta meg Marc Wilmots szabályos gólját) jutottak tovább. Azóta viszont a belgák valamennyi vb-ről és Eb-ről lemaradtak, miközben négy szövetségi kapitányt is elfogyasztottak. Jelenleg az a Georges Leekens irányítja a válogatottat, akivel ott voltak az 1998-as világbajnokságon, ezt várják tőle a 2014-es vébé kvalifikációs sorozatában, ha a 2012-es Eb-selejtezőin még nem is. Az optimizmus jogos: két fiatal, sokra hivatott generáció is feltűnt egyszerre.

Tehetségek két hullámban

Az első hullámot azok jelentették, akik 2007-ben az U21-es Európa-bajnokságon elődöntőt játszottak, majd egy évre rá a pekingi olimpián a negyedik helyet szerezték meg. Ebben a csapatban játszott többek között Thomas Vermaelen, Nicolas Lombaerts, Jan Vertonghen és Marouane Fellaini is, akik manapság mind oszlopos tagjai a válogatottnak. Ez a korosztály egészült ki a tehetségek fiatalabb csoportjával, amelybe Toby Alderweireld, Eden Hazard vagy éppen Romelu Lukaku tartozik.

Utóbbi két játékos a legkeresettebbek közé tartozik a nemzetközi piacon. A Lille-ben szereplő Hazardot a hírek szerint Zinédine Zidane személyesen ajánlotta be a Real Madrid vezetőségének, de a remekül cselező szélsőt kapcsolatba hozták a Barcelonával és az Arsenallal is. A mindössze 17 éves, ám felnőtteket megszégyenítő fizikummal rendelkező Lukaku már tavaly gólkirályi címet szerzett Belgiumban, és csak idő kérdése, hogy mikor igazol el az Anderlechtből valamelyik sztárklubba. A csatárral kapcsolatban legtöbbször a Chelsea-t emlegetik.

Figyelnek az utánpótlásra

A belga labdarúgás előretörését jelzi az is, hogy jelenleg a Premier League-ben nyolc játékosuk szerepel - Portugáliát is ugyanennyien képviselik az angol élvonalban, argentinből pedig eggyel kevesebb van. A belgák többsége alapember klubjában: Fellaini az Evertonban, Vermaelen az Arsenalban, Vincent Kompany a Manchester Cityben, Moussa Dembélé pedig a Fulhamben szerepel rendszeresen.

A szinte robbanásszerű fejlődés persze nem véletlen. Az elmúlt időszakban a belga egyesületek sokkal nagyobb figyelmet fordítottak az utánpótlás-nevelésre: a Standard Liege például 18 millió eurót költött az akadémiájára. Liege-ben alighanem rájöttek arra, hogy jobban járnak, ha ők nevelik ki a tehetségeket, ugyanis a fiatalokat a francia, illetve a holland egyesületek már tizenévesen igyekeztek elcsábítani - így került például Hazard a Lille-hez, vagy Vertonghen az Ajaxhoz.

A fentieknek köszönhetően jelenleg válogatottjuk az egyik legalacsonyabb átlagéletkorú Európában. A legutóbbi, tavaly novemberi, Oroszország elleni barátságos mérkőzésre meghívott keretben a mezőnyjátékosok között mindössze kettő 25 év feletti volt: a középhátvéd Daniel van Buyten, illetve a védekező középpályás Timmy Simons. A meccset a belgák Lukaku duplájával 2-0-ra nyerték meg idegenben, azonban ezt a teljesítményt az Eb-selejtezőkön eddig még nem tudták megismételni.

Forrás: AFP
Leekensnek nagyrészt pedagógiai feladatai vannak a válogatottnál

A csapat legnagyobb hátránya éppen a keret fiatalságából adódik: egyelőre még nem képes kiegyensúlyozott teljesítményre. Remek példa erre az Ausztria elleni, idegenbeli selejtező, amelyen úgy ért el 4-4-as döntetlent, hogy a 86. percben még az osztrákok vezettek 3-2-re. A belgák ezt követően három perc alatt két gólt lőttek, mégsem tudtak nyerni, mert az emberhátrányban lévő hazaiak a 93. percben egyenlítettek.

Leekens, a pótapa

Belgium jelenleg a negyedik helyen áll a selejtezőcsoportjában, azonban pozíciója korántsem olyan rossz, mint a helyezése. A csapat eddigi négy meccséből ugyanis három is rangadó volt: az osztrákok elleni döntetlen előtt Németországtól és Törökországtól is egy góllal kaptak ki. Kazahsztánt viszont magabiztosan verték idegenben, és ha hazai pályán nyerni tudnak a törökök és az osztrákok ellen, akkor a második helyezést megcsíphetnék a németek mögött. Ezzel együtt Belgiumban inkább a 2014-es világbajnokságot vették célba. Leekens kijelentette: "A következő vébére legalább olyan erősek leszünk, mint a holland válogatott." Ez első hallásra túlzásnak tűnik, de a focisták tehetsége alapján egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Most már csak az kell, hogy a szakvezető igazi csapatot kovácsoljon belőlük: ez elődei közül Franky Vercauterennek és Dick Advocaatnak sem sikerült. Mind a két tréner elsősorban arra panaszkodott, hogy hiába van rengeteg kivételes tehetség a keretben, többségüknek nem megfelelő a hozzáállása. Leekens viszont a jelek szerint képes kezelni a játékosokat. "Úgy fegyelmezi az ifjoncokat, mintha az édesapjuk lenne" - mondta az egyik belga szakíró, Joost Houtman, aki egyenesen Guy Thyshez hasonlította a szövetségi kapitányt. Márpedig Thysszel a kispadon Belgium ezüstérmes volt az 1980-as Eb-n, az 1986-os világbajnokságon pedig a negyedik helyet szerezte meg.

www.global-soccer.eu