Vágólapra másolva!
Gyakori vád a sztárklubokkal szemben, hogy nem törődnek az utánpótlás-neveléssel, inkább kész játékosokat vásárolnak. Pedig náluk is akadnak tizenéves tehetségek, akik ha lehetőséget kapnak, egy-két éven belül akár meghatározó játékosok lehetnek. Az áttörés nem könnyű, de a Barcelonától a Manchester Uniteden át az Interig gyakorlatilag minden óriásklubnál kopogtat csodagyerek az első csapat ajtaján.

A sztárcsapatoknál az állandó eredménykényszer miatt az edzőknek nincsen idejük, hogy fokozatosan építsenek be egy fiatalt az együttesbe. Így aztán ha valaki tizenévesen be tud mutatkozni valamelyik topliga élcsapatában, akkor tényleg nagyon jónak kell lennie. Szerencsére azért a legnagyobbak edzői is megpróbálnak meríteni az utánpótlásból, így a legtöbb helyen akad olyan, aki tehetsége alapján a nem is olyan távoli jövőben akár meghatározó alakja is lehet csapatának.

1. David Alaba
A nigériai édesapától és Fülöp-szigeteki édesanyától született, mindössze 18 esztendős játékos osztrák állampolgár: gyermekkorát Bécsben töltötte, és már a nagyválogatottban is bemutatkozott. Az előző szezonban több rekordot is megdöntött: előbb a Bayern történetének legfiatalabb Bundesliga-debütánsa lett, majd ugyanezt a titulust a Bajnokok Ligájában is megszerezte. A bajorok elsősorban balhátvédként vetették be, de a nemzeti csapatban középpályást játszik. Ötször lépett pályára a Bundesligában, a napokban pedig kölcsönadták a Hoffenheimnek.

2. Philippe Coutinho
Még csak 19 esztendős, de már pályára léphetett a brazil válogatottban, ami önmagában is jelentős teljesítmény. A szélsőként vagy támadó középpályásként bevethető Coutinhót az Internazionale már 16 évesen megszerezte négymillió euróért, de két évre visszakölcsönözte a Vasco da Gamának. A jelenlegi szezon kezdete óta tagja a milánóiak keretének, és már tíz bajnokin, valamint négy BL-meccsen is szerepelt.

3. Thiago Alcantara
A Barcelonánál nagyon figyelnek az utánpótlás-nevelésre, így Thiago alig múlt 18 éves, amikor bemutatkozhatott a felnőttek között. Rögtön a második bajnokiján megszerezte első gólját a Primera Divisiónban. A génjeiben van a futball, hiszen a világbajnok brazil középpályás, Mazinho fia, de ő maga már a spanyol U17-es válogatottal nyert Európa-bajnokságot 2008-ban. A katalánok nemrégiben jelentették be, hogy a nyártól hivatalosan is az első csapat keretének tagja lesz, jelenleg ugyanis a B csapatban játszik, de Josep Guardiola hat bajnokin is pályára küldte. Másfél évvel fiatalabb öccse, Rafael is a katalánoknál futballozik.

4. Gael Kakuta
Neve először akkor került a lapok címoldalára, amikor a Chelsea-t azzal vádolták meg, hogy szabálytalanul igazolta le a Lenstól 2007-ben az akkor 16 éves tehetséget. A londoniak még büntetést is kaptak, amit végül a Nemzetközi Sportbíróság döntése alapján visszavontak. Kakuta (aki tavaly U19-es Eb-t nyert a francia válogatottal, és ő lett a torna legjobb játékosa is) eközben felkerült az első csapathoz, és már hat bajnoki áll a neve mellett, a jelek szerint pedig az idény második felét kölcsönben a Fulhamben tölti.

5. Sergio Canales
A technikás irányító középpályás Thiago Alcantáraval közösen nyert U17-es Európa-bajnokságot a spanyol válogatottal 2008-ban, majd nem sokkal később bemutatkozott a Racing Santander első csapatában. Nagy szerepe volt abban, hogy a klub nem esett ki az előző idényben (Canales hat gólt szerzett, és négy gólpasszt adott), le is csapott rá a Real Madrid, ahol azonban egyelőre nem sok lehetőséget kap José Mourinhótól. Pechjére Kakával és Mesut Özillel kell küzdenie a csapatba kerülésért.

Canales trükkös szabadrúgás után lőtt gólt az U17-es Eb-n

6. Jonjo Shelvey
Még 17 esztendős sem volt, amikor gólt szerzett az FA-kupában a Chartlon Athletic színeiben, és a londoni egyesületnél összesen 42 bajnokin szerepelt az angol harmadik vonalban. Több élvonalbeli csapat is szerette volna megszerezni, a Liverpool lett a győztes kétmillió fonttal. Shelvey már hét élvonalbeli találkozón szerepelt, Steven Gerrardot tartja példaképének, és játékstílusa is leginkább az övére hasonlít.

7. Frederik Sörensen
Még a legelszántabb Juventus-drukkerek is meglepődtek, amikor a tizedik fordulóban a Cesena ellen meglátták Sörensen nevét a kezdő tizenegyben. A mindössze 18 éves dán védő a sok sérült miatt került fel az első csapathoz, de remekül megállta a helyét, pedig többnyire jobbhátvédként szerepelt, noha alaphelyzetben középső védő. Jelenleg csak kölcsönben van a torinóiaknál a Lyngbytől, de a Juve alighanem végleg megveszi.

8. Alexander Merkel
Az AC Milannál a szurkolók régóta hiányolták a fiatalítást, most abban bíznak, hogy Merkel tartósan megkapja a lehetőséget. A Kazahsztánban született, német korosztályos válogatott középpályást a Stuttgarttól szerezték meg 2008-ban, vezérletével a primavera-csapat tavaly megnyerte az olasz kupát. Kedvelheti a sorozatot, hiszen a felnőttek között a kupában szerezte meg első gólját a Bari ellen.

9. Emmanuel Frimpong
Az Arsenal keretében rengeteg a fiatal, de a nyári felkészülési időszakban Arsene Wenger az ifjoncok közül elsősorban Frimpongot dicsérte. A ghánai származású, ám angol korosztályos válogatott védekező középpályás pechjére augusztusban térdszalag-szakadást szenvedett, és várhatóan ebben az idényben nem játszhat, így a bemutatkozása a felnőttek között egyelőre várat magára.

10. Julian Draxler
A Schalke 04 középpályása minden idők negyedik legfiatalabb Bundesliga-újonca lett, amikor a Hamburg ellen pályára küldte őt Felix Magath: Draxler 17 évesen és 117 naposan debütált a német élvonalban. A hatalmas tehetségnek tartott futballista, aki Zinedine Zidane-t tartja példaképének, egy héttel később már a kezdő tizenegy tagja volt.

Santonnak, Krkicnek és Machedának sem könnyű az áttörés

Az első csapatban való bemutatkozás tinédzserként hatalmas eredménynek számít, ám csak akkor van igazán értéke, hogy az ifjonc be tudja váltani a hozzá fűzött reményeket - ami nem mindig sikerül. Az Inter hívei például nagyon sokat vártak Davide Santontól, aki még 2009 januárjában mutatkozott be, majd nem sokkal később a nagyválogatottban is, de (részben térdsérülése miatt) egyelőre még nem tudta tartósan beverekedni magát a kezdő tizenegybe. Ugyanez elmondható a barcelonai Bojan Krkicről is, akinek persze nincsen könnyű dolga, ha játszani akar a katalánoknál. A Manchester United olasz támadójának, Federico Machedának is villámgyorsan indult a karrierje, de az utóbbi időre a kispadról is leszorult, és kölcsönadták a Sampdoriának. Igaz, ő még mindig csak 19 esztendős.



www.global-soccer.eu