Magyarországon csak anonim lehet a donor

Vágólapra másolva!
Egyes európai országokban akár fényképes listából is választható ivarsejt-donor, Magyarországon azonban erre nincs mód.
Vágólapra másolva!

Ivarsejtet bármely - reprodukciós eljárás céljából történő adományozás esetén 35. életévét be nem töltött - cselekvőképes személy adományozhat, vagyis, donor lehet minden tizennyolc és harmincöt év közötti férfi.

A szigorú egészségügyi követelmények sikeres teljesítése után a donor bekerül az adatbankba, kóddal, névtelenül, és nincs mód megismerésére.

Az ivarsejtek kiadásának körülményeiről, a felhasználás szerint érintett személyek adatairól az ivarsejtek tárolását végző egészségügyi szolgáltató tájékoztatást nem adhat, az adatokat nem továbbíthatja, és nem hozhatja nyilvánosságra.

Bizonyos adatokat tudhat a szolgáltató

Természetesen, maga a felajánlás az adományozónak az ivarsejt elfogadására jogosult egészségügyi szolgáltatóhoz, vagy kutatóhelyhez intézett írásbeli adományozó nyilatkozatával és az intézményben az ivarsejtet tartalmazó anyag levétele céljából történő személyes megjelenésével történhet.

Az adományozó nyilatkozatnak tartalmaznia kell az adományozó nevét (családi és utónév, leánykori név), anyja leánykori nevét, lakcímét, születési idejét, nemét, külsődleges testi jegyeit, a felajánló előtt ismert megbetegedéseit.

Tehát hiába vannak anonim donorok Magyarországon, hiába ír elő a törvény anonimitást, az egészségügyi szolgáltatónak tudnia kell bizonyos adatokat.

ENSZ-egyezmény és ellenérv

Szemben például egyes skandináv országok gyakorlatával, nálunk nincs nyílt donáció, fényképes kiválasztás, hanem csupán a donor paraméterei szerepelnek a dossziéban.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy létezik húsz éve olyan ENSZ-egyezmény a gyermekjogokról, amely szerint minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy megismerje a szüleit. A másik, ezzel versengő alapjog azonban a donor magánszférához való joga.

Akik erre hivatkoznak, azt mondják, mi történik akkor, ha valaki egyetemista korában tett valamit, és húsz év múlva - szolid családapaként - ezzel kénytelen lesz szembesülni? A magyar egészségügyi törvény persze egyértelmű, a donor ellen apasági per semmilyen esetben nem indítható.

Joghézag a szabályozásban

Magyarországon 2005 óta donormintát nem csupán olyan házaspár igényelhet, amennyiben orvosilag bizonyított a férfi terméketlensége, hanem egyedülálló nő is, "amennyiben életkora vagy egészségi állapota (meddőség) következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat."

A magyar szabályozás hiányossága, hogy nincs pontosan megjelölve az életkor. Ha valaki betöltötte a negyvenet, még elküldhetik arra hivatkozva, hogy természetes úton születhet gyermeke.

További pontatlanság: akinek házastársi (élettársi) kapcsolata a reprodukciós eljárás megkezdését követően szűnt meg, szintén igényelhet a donorral való mesterséges megtermékenyítést. Ám megtörténhet, a nő jó barátja, ismerőse egy jognyilatkozattal segít a baba után vágyónak.

Pénz is, meg nem is

Bár az ivarsejt adományozásáért ellenérték nem kérhető és nem adható, az adományozónak az adományozással összefüggő szükséges és igazolt költségeit, valamint jövedelem kiesését meg kell téríteni. Az ivarsejtek rendelkezésre bocsátása során biztosítani kell, hogy az ugyanazon ivarsejt-adományozótól származó utódok száma különböző személyeknél elvégzett reprodukciós eljárások során se haladja meg a négyet.

Egy reprodukciós eljáráshoz csak ugyanazon adományozó ivarsejtjei bocsáthatók rendelkezésre. Ez pedig azt jelenti, hogy az adományozó több tízezer forintot kereshet.