A szárnyaló franktől féltik a síszezont Svájcban

Vágólapra másolva!
Egy évtizede nem látott rossz síszezonra számítanak Svájcban az erős frank miatt, az eurózónából akár 5 százalékkal is kevesebb vendég érkezhet, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy évtizede nem volt olyan rossz szezonja a svájci sípályáknak, mint amilyenre az idén számítanak, az ok pedig az erős svájci frank - derül ki a Bloomberg összeállításából.

Az amerikai hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint az erős frank miatt megdrágult svájci síelések miatt kevesebb vendégre és rövidebb tartozkodási időre van kilátás az idei síszezonban. A svájci turisztikai iparággal szemben elsősorban Franciaország és Ausztria értékelődött fel, az euróval szemben ugyanis 14 százalékot izmosodott a frank az utóbbi egy évben, ez pedig megdrágítja a svájci vakációkat. A frank tavaly december 30-án döntött rekordot az eurózóna adósságválsága miatt szenvedő euróval szemben, akkor egy euróért csak 1,2402 frankot kellett adni (csütörtökön regel 10 órakor az árfolyam 1,2911 volt).

A Bloomberg szerint a davosi világgazdasági fórum sem tesz jót a sípálya-üzemeltetőknek, a 2500 illusztris vendég ugyanis bár megtölti a hoteleket, de a sípályák mindeközben üresek maradnak. A BAK Basel Economics előrejelzése szerint az eurózónából érkező vendégek száma 5 százalékkal eshet az egy évvel ezelőttihez képest, ez pedig kilenc éve nem látott visszaesést jelentene.

Két héttel ezelőtt azt jelentette be a svájci jegybank, hogy soha nem látott veszteséggel zárhatta a 2010-es évet a frank szárnyalása miatt. A becslések szerint az euróval szembeni árfolyamerősödés miatti veszteség 26 milliárd frankos mínuszt jelentett, amit nagyjából 6 milliárd frankkal ellensúlyozott az aranytartalékok felértékelődése. Az összveszteség, a svájci gazdaság éves kibocsátásának nagyjából 4 százaléka (a részletes tavalyi adatokat március 3-án teszi közzé a bank).

Az exportvállalatokat is rosszul érinti a frank erősödése, január közepén emiatt minicsúcsot rendeztek Bernben. A résztvevők csak abban értettek egyet, hogy az erős frank veszélyt jelent a svájci gazdaságra nézve, abban azonban már nem találták meg a közös hangot, hogy mit is kellene tenni (erről itt olvashat részletesen).