Vágólapra másolva!
Óránként 1,7 métert és évente 15 kilométert halad a tenger irányába a grönlandi Jakobshavn gleccser, emellett évről évre folyamatosan csökken is a kiterjedése. A Jakobshavn olvadása a világtenger szintjének emelkedéséből mintegy 4 százaléknyit tett ki a múlt században.
Vágólapra másolva!

A 19. század végén a Jakobshavn gleccser nyelve még messze kiért a tengerre, de azóta jelentősen visszahúzódott. A ma is zsugorodó jégár évente századmilliméternyi emelkedést is okozhat a világtenger szintjében. A jégár mozgásának és olvadásának vizsgálata támpontokat adhat a globális felmelegedés következményeinek elemzéséhez.

A Jakobshavn (vagy Jakobshavn Isbrae) gleccser Grönland nyugati részén található, és a sziget jégtakarójának 6,5 százalékát teszi ki. (Nézze meg a gleccsert a Google térképén!) A jégár kiterjedését 1850-től mérik pontosan, és ez alapján egyértelmű, hogy az elmúlt évtizedekben tovább zsugorodott a területe. Ezt lehet megfigyelni a mellékelt animáción, amely 1850 és 2004 között mutatja a jégár peremének helyzetét. 2010-ben a gleccser egyetlen nap leforgása alatt 7 négyzetkilométeres területet veszített - amely egy kisebb budapesti kerület nagyságával vetekszik.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3ZyoHMIMWBHZDs2P


A Terra műhold ASPERA detektorának felvételei alapján készült képsorozat, amely 1850 és 2004 között mutatja a gleccsernyelv helyzetét (NASA/Goddard Space Flight Center - Scientific Visualization Studio, and Goddard TV)

Jelenleg a Jakobshavn a leggyorsabb gleccser a Földön. A mérések szerint az ezredfordulót megelőző időszakban évente 5-7 kilométert haladt a tenger felé, de 2010-re ez évi 15 kilométerre emelkedett. Az ismert gleccserek közül ez járul hozzá a legnagyobb mértékben a világtenger szintjének emelkedéséhez.

Forrás: NASA, GSFC

Forrás: NASA, GSFC
A fenti képpár a Jakobshavn gleccser végének letörése előtti és utáni állapotot mutatja 2010-ben az EO-1 műhold felvételein (NASA). A gleccser olvadó anyaga a világtenger szintjének 20. századi emelkedéséből közel 4 százaléknyit tett ki

Nicolas E. Young (University of Buffalo) kutatócsoportjának mérései alapján 7-8 ezer évvel ezelőtt a gleccser évente 100 métert is zsugorodott egy akkori, helyi felmelegedéssel párhuzamosan. A globális felmelegedés több módon is segíti a gleccserek mozgását és a jégtakaró fogyatkozását. Egyrészt gyorsítja a jég anyagának olvadását, fogyasztva a gleccsert, emellett növeli a jég alján lévő olvadékvíz mennyiségét, amivel síkosabbá teszi a jégár alját, és gyorsítja annak haladását a tenger felé.