Téli álmot alhatnak a kütyüvadászok

Vágólapra másolva!
Nem könnyű hétköznapi használatra szánt csúcstechnikát vásárolni februárban, a boltok még alig töltötték fel a készleteiket a karácsonyi roham után. A világ legnagyobb technológiai kiállításán január elején bemutatott új készülékekre még várni kell. Az új laptopok, mobilok és tabletek többnyire csak tavasszal érkeznek meg hazánkba. Cikkünkben végigvettük, milyen készüléket nem szabad venni a legújabb generáció boltokba kerülése előtt, és mi az, aminek megvásárlásával nem lehet melléfogni.
Vágólapra másolva!

Az iPad tavaly tavaszi bemutatása óta bámulatosan keveset változott a táblagépek piaca. Már minden gyártó látja, hogy a netbookoknak leáldozott, a következő slágertermék pedig a kanapén ülve, ágyban fekve is használható tablet lesz. Az Apple táblájánál jobbat még senki sem készített, és amíg meg nem jelenik az Android táblagépre tervezett, 3.0-s verziója, nem is fog.

Az iPad 2-ről számtalan pletyka látott már napvilágot. A techblogok tudni vélik, hogy a felbontása jóval nagyobb lesz a jelenlegi modellnél, valamint elő- és hátlapi kamerával is felszerelik, hallani vékonyabb képernyőről és SD-kártya-olvasóról. Az eszközt várhatóan februárban mutatják be. Bizonytalanabb az egyébként ígéretes BlackBerry Playbook érkezése, mert a kanadai cég legújabb típusai csak jelentős késéssel szoktak eljutni hazánkba.

Forrás: AFP
Még mindig az iPad a legjobb táblagép

Szabad-e venni? Nem. Bár az iPad remek eszköz, most már érdemes megvárni frissített verzióját. Ráadásul mire az megjelenik, kaphatóak lesznek a CES szakkiállításon bemutatott újabb androidos tabletek, amelyek lényegesen kezelhetőbbek, mint a mostani készülékek.

A "notbook" váltja a netbookot

2011 annak lesz az éve, hogy az Eee PC megjelenése óta rendkívül népszerű netbookok kimennek a divatból. A nappaliban netezők inkább táblagépet vásárolnak, a hordozható készüléküket munkára is használók pedig a kétmagos processzort és nagyobb kijelzőt tartalmazó köztes kategóriájú gépekből válogatnak.

Az Engadget újságírói már nevet is adtak a netbook és a hagyományos laptopok közti kategóriának: ez a notbook. A félreértések eloszlatására nem alkalmas a név, könnyű félrehallani, de azt jelzi, hogy a netbookoknál erősebb, kevesebb kompromisszumot követelő gépekről van szó. Olyan hordozható masinákról, amelyek első gépnek is alkalmasak: viszik a 1080p-s felbontású HD-filmeket, kényelmesen futtatnak több programot, mégse annyira nehezek, mint egy 14 hüvelykes laptop.

Forrás: [origo]
Netbooknak tűnik, ám elbánik a HD-felbontással is

Mindenképpen kerülni kell a Pentium és az egymagos Celeron processzoros notebookokat, bármennyire is olcsón adják őket, hiszen 130-140 ezer forintért már komolyabb teljesítményű, Core 2 Duo lapkával felszerelt laptopokat is be lehet szerezni.

Szabad-e venni? A netbooknál erősebb készülékek kínálata még elég kicsi. Pár hónapon belül hazánkba is megérkeznek az AMD Fusion processzorával felszerelt "notbookok", amelyek a jelenleg elterjedt Intel Atom lapkás netbookoknál nagyobb teljesítményt biztosítanak majd nagyjából azonos áron. Ha nagyon sürgős a választás, úgy az alacsony fogyasztású (CULV) Intel chipes gépek, vagy a Core 2 Duo processzoros laptopok számítanak jó választásnak.

Bátran vehetünk okostelefont

Bármennyire szabad és nyílt a Google Android rendszere, a gyártók nem sietnek a készülékek frissítésével, a felhasználók pedig saját maguk nem tudják meglévő készülékeik szoftverét újabbra cserélni.

Bár már a 2.3-as verziónál tart a mobilos operációs rendszer, sok most kiadott modellt még a 2.1-es verzióval szállítanak, ami például nem képes Flashben írt oldalak megnyitására, és működése is lomhább az utódainál. Egyes készülékekhez eleve ki sem fognak adni újabb verziójú Androidot a gyártók. Azok a vásárlók azonban, akik eleve nem akarnak babrálni készülékük szoftverével, csak használni szeretnék azt, már most is nyugodtan vásárolhatnak. Ugyanez áll az iPhone-t választókra is. Az Apple ugyan évről évre egyre jobb utódot hoz ki, ám egy előző generációs iPhone sem válik divatjamúlttá - ahogy az ára sem esik jelentősen az új modell megjelenése után.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A ZTE Blade annyit tud, mint a nagyok

Egyedül az egzotikus tudású csúcskészülékre vágyóknak érdemes várniuk, hogy megjöjjenek a CES-en bejelentett, kétmagos processzorral szerelt brutális erejű készülékek. Az olcsó dokkolóval laptoppá is alakítható Motorola Atrixra nekik megéri várni.

Szabad-e venni? A viszonylag olcsó - 40-50 ezer forintos - okostelefonok megvásárlása ellen semmilyen érv sem szól. A ZTE Blade vagy a Sony Ericsson X8 lényegesen több dologra jó, mint egy hagyományos telefon, és biztosak lehetünk abban, hogy a facebookozás mellett GPS-ként és zsebre vágható számítógép-helyettesként is még évekig alkalmas lesz.

A hagyományos mobilok között minden a régi

Az egyszerű telefonra vágyóknak a legegyszerűbb a dolguk. A telefon- és SMS-képességen túli legfontosabb funkciók már minden telefonban benne vannak: fotók készítésére, zenehallgatásra és rádiózásra a legtöbb telefon alkalmas. Az egyes gyártók menüi közti átszokás sem vesz igénybe egy-két napnál többet, így nyugodtan választhatunk aszerint, hogy mely készüléket adják épp akciós áron, vagy melyik külseje tetszik a legjobban.

Az olcsó mobilok mezőnyéből a Samsung Xcover271-ese emelkedik ki egy érdekes funkcióval. A telefon csepp-, por- és ütésálló, így az aktív életet élők, túrázók is nyugodtan választhatják. A listaáron 33 ezer forintos mobilban természetesen fényképezőgép, rádió, sőt e-mail-kliens is van, de a legfontosabb jellemzője az, hogy nehéz elpusztítani.

Szabad-e venni? Igen, ezen a területen nem várható forradalom sem a funkciók terén, sem az árak további esésében.

Ismét kapható az e-könyv-olvasó

Azoknak a legegyszerűbb a helyzete, akik karácsonyra Amazon Kindle e-könyv-olvasót akartak venni, ám elcsúsztak a rendeléssel, és nem sikerült megvenni az eszközt az ünnepekre. Január közepe óta ismét szállítanak Európába is Kindle-t, jobb és olcsóbb eszközök pedig nem jelentek meg a piacon. Várni már csak azért sem érdemes, mert valószínűtlen, hogy az árharc tovább folytatódna az Amazon és vetélytársai között.

Csalódni egyedül azok fognak, akik színes albumokat, képeskönyveket, napilapokat olvasnának. A színes e-papír technológia egyelőre gyerekcipőben jár, a részletes képekkel, rajzokkal díszített könyvek, képregények olvasására még mindig a táblagép a jobb választás.

Szabad-e vásárolni? Igen, az elérhető villanykönyvek közül a legolcsóbb a legjobb. Százhatvan dollárért négy-öt nap alatt a kezünkbe kerül az olvasó, és máris elkezdhetjük feltölteni a MEK könyveivel.