Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobb jégkorongozója, illetve a Pittsburgh tulajdonosa, Mario Lemieux úgy véli, az észak-amerikai profiliga (NHL) vezetői elmulasztották megfelelő módon megbüntetni a New York Islanderst a két csapat pénteki tömegverekedése miatt.

A Penguins és az Islanders legutóbbi meccsén 346 perc kiállítást osztottak ki, volt 15 verekedés, 10 végleges és 20 fegyelmi büntetés. A liga az alattomos bunyók nagy részét kezdeményező New York-iakat 100 ezer dollárra büntette, a vendéglátók két játékosát - Trevor Gilliest kilenc, Matt Martint pedig négy mérkőzésre - eltiltották. A riválistól Eric Godard azért kapott egymaga tízmeccses büntetést, mert a társak megvédésére a cserepadról jött be, amit külön tiltanak a szabályok.

A botrány előzménye volt, hogy kilenc nappal korábban a két csapat kapusa, Brent Johnson és Rick DiPietro a jégen összeverekedett, és utóbbi - az Islanders sztárja - együtéses KO-vereséget szenvedett, ráadásul eltörött az arccsontja.

A kétszeres Stanley-kupa-győztes, olimpiai bajnok Lemieux szerint az NHL-vezetésnek megvolt az esélye, hogy tiszta, egyértelmű és kemény üzenetet küldjön az ilyen elfogadhatatlan, és a sport szellemiségétől távol álló akciók elkövetőinek, ám ezt elmulasztotta.

"A hoki kemény, fizikai sport, és mindig is ilyen marad. De ami pénteken Long Islanden történt, az nem hoki volt, hanem szánalmas paródia. Fájdalmas volt nézni a meccset" - jegyezte meg. A meccset amúgy 9-3-ra a New York-iak nyerték.