Az Audi kevesebb állami támogatást kap, mint a Mercedes

Vágólapra másolva!
Egy munkahelyre vetítve a győri Audi 6, a kecskeméti Mercedes 8,8, míg a General Motors szentgotthárdi motorgyára 9,4 millió forint állami támogatást kap - a Világgazdaság információja szerint.
Vágólapra másolva!

Összesen 11 milliárd, munkahelyenként durván 6 millió forint készpénzben nyújtott állami támogatáshoz juthat hozzá az Audi - értesült a Világgazdaság. A szintén az Orbán-kormány által véglegesített GM-beruházásnál ennél jóval nagyobb, a korábban, még a Gyurcsány-kormány által bejelentett Mercedes-gyár esetében pedig a kettő között van az állami támogatás nagysága. Előbbi 500 millió euró, utóbbi 930 millió eurós beruházást hajt végre. Ám az Audi-projekt támogatásának nagysága a lap értesülése szerint ténylegesen végül is közelítheti a Mercedesét, mivel a vállalat úgynevezett készpénzben nem mérhető támogatáshoz, segítséghez is hozzájut mind a kormánytól, mind a helyi szereplőktől. Például az állam épít lehajtót a gyárhoz a sztrádáról.

A végleges támogatási szerződést - a korábban többször beharangozottal ellentétben - még nem írták alá, bár már tavaly késő őszre, kora télre ígérte azt a kormány. Ám ebben semmi szenzáció nincs, általában egy politikai nyilatkozat alapján jelentik be a beruházást, és utóbb készül el a szerződés - mondták el a lapnak az ilyen, egyedi kormánydöntéssel kezelt támogatási konstrukciók mechanizmusát jól ismerők. Egyébként még a GM-szerződés sem készült el. Nyitott tartalmai nincsenek, csupán technikai jellegű véglegesítés zajlik - írta a lap.