Dollármilliókra perelik az IsoHunt letöltőoldalt

Vágólapra másolva!
A filmstúdiók után ezúttal a legnagyobb lemezkiadók indítottak pert az IsoHunt nevű, Bittorrent technológiát használó letöltőoldal ellen.
Vágólapra másolva!

A Pirate Bay mellett az egyik legnépszerűbb letöltőoldal Kanadában működik, és tavaly a nagy filmstúdiók célkeresztjébe került, melynek nyomán egy ideiglenes végzéssel a szájtot a rajta elérhető filmek szűrésére kényszerítették. Az IsoHunt ellen ezúttal huszonhat lemezkiadó, köztük a négy legnagyobb társaság, a Sony, az EMI, a Warner Music és a Universal - írja a TorrentFreak.

A zeneipari cégek az IsoHuntot, és két másik letöltőoldalt, a Podtropolist és a TorrentBoxot működtető kanadai férfi Gary Fung és cége ellen indítottak pert. Vádjuk szerint az oldalak elősegítik a szerzői jogok megsértését jelentős számban. A lemezkiadók szerint a torrentoldalak működtetői az oldalakon elhelyezett hirdetéseken keresztül anyagi hasznot húznak az illegális letöltésekből, ráadásul aktívan buzdítják a szerzői jogok megsértésére a látogatókat.

A lemezkiadók a kanadai bíróságon azt akarják elérni, hogy a hatóságok végleg bezárasság az IsoHuntot és Fung másik két letöltőoldalát, emellett több millió dolláros kártérítést is szeretnének kapni az üzemeltetőktől. A TorrentFreak szerint a zeneipari cégek keresete sokban hasonlít az amerikai filmstúdiókéhoz, melyet egyébként a letöltőszájt működtetője megfellebbezett, de a fellebbviteli bíróságon még nem született döntés az ügyben. Ennek hatására a szájtnak be kellett vezetnie egy olyan szűrőrendszert, amely az amerikai IP-címről érkező látogatók elől elrejti az amerikai filmipart tömörítő szervezet által megadott mozgóképes alkotásokat.