Visszaéléseket talált az Apple gyártópartnereinél

Vágólapra másolva!
Munkaügyi, biztonsági és egyéb visszaéléseket is regisztrált az Apple ázsiai beszállítónál - derül ki az amerikai számítógépgyártó éves auditjából.
Vágólapra másolva!

Az Apple minden évben auditálja a termékeinek gyártását végző százhuszonhét üzem tevékenységét: a legfrissebb vizsgálatok eredményeit februárban publikálta. Ebben számos visszaélésről számol be: tíz gyárban összesek kilencvenegy kiskorú munkást foglalkoztak, bár az AP hírügynökség beszámolója szerint egy esetben a fiatalok hamis iratok segítségével nyertek felvételt a gyárba.

Az Apple termékek gyártásaival kapcsolatos visszaélésekre tavaly a Foxconn nevű cégnél bekövetkezett öngyilkossági hullám irányította a közvélemény figyelmét. A tajvani gyártóüzemben egy külső cég végzett vizsgálatot, mely szerint a vállalat azóta sok olyan intézkedést tett munkásai életének védelmében. Másutt biztonsági problémákra bukkantak, egy sanghaji üzemben például nem megfelelő módon dolgoztak az N-hexán nevű oldószerrel, amely miatt egy tucat munkás mérgezést szenvedett el. Az Apple a gyárat működtető Wintek társaságot arra kötelezte, hogy hagyjon fel a veszélyes anyag alkalmazásával, és javítsa az üzem szellőzési rendszerét.

Ugyanakkor kínai környezetvédő szervezetek egyre hevesebben bírálják az Apple-t , szerintük ugyanis az amerikai céget egyáltalán nem foglalkoztatják a beszállítói üzemekben tapasztalható problémák. A szervezetek szerint a gyártási szerződésekben rögzített, túlságosan szigorú elvárások vezetnek az üzemekben tapasztalható visszaélésekhez, ha ugyanis a gyártók minden biztonsági szabályt betartanának, képtelenek lennének teljesíteni azokat.