Létezhetett egy másik Föld is, amely összeütközött velünk

Vágólapra másolva!
Először sikerült megfigyelni, hogy ugyanazon a pályán mozog két távoli bolygó csillaga körül. Egykor talán Földünknek is volt egy ilyen párja, amely összeütközhetett velünk, létrehozva a Holdat.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal találtak olyan Naprendszeren kívüli planétákat (exobolygókat), amelyek azonos pályán keringenek csillaguk körül. A KOI-730 jelű bolygórendszer egy Napunkhoz hasonló csillagból és a körülötte keringő legalább két bolygóból áll. A rendszer érdekessége, hogy a két égitest ugyanazon a pályán kering.

A Kepler-űrtávcső megfigyelései alapján a két exobolygó 9,8 napos periódussal járja körül csillagát. Eközben csillaguktól nézve mindig 60 fokos szög választja el őket egymástól, tehát egyikük mindig egy kicsit a másik előtt mozog. A sajátos térbeli helyzet nem ismeretlen a csillagászatban: az úgynevezett Lagrange-féle librációs pontok közé tartozik. Az égimechanikai számítások alapján ilyen térbeli felállásban hosszú időn keresztül is stabilan maradhat akár három objektum egymás közelében.

Érdekes látvány nyílna mindkét bolygó felszínéről. Közeli csillaguk hatalmas, sokszorta nagyobb lehet egünkön, mint a mi Napunk a Földről nézve. Bármely exobolygóról nézve a másik egy fényes bolygóként lenne megfigyelhető, amelyek feltehetőleg mozdulatlannak mutatkozna az égen, adott távolságra a fényes csillag mellett.

A rendszert Jack Lissauer (NASA's Ames) és kollégái azonosították, pontos jellemzőinek megállapításához még további megfigyelések szükségesek. A látszólag furcsa térbeli helyzet például az égitestek keletkezése során, már az úgynevezett protoplanetáris korongban kialakulhat, ahol az apró szemcsék bolygócsírákká, majd nagybolygókká állnak össze.

Lagrange-féle librációs pont: két égitest körül 5 olyan pont, amelyekben egy harmadik test úgy keringhet a kettő tömegközéppontja körül, azok közelében, stabil pályán, hogy az égitestek egymástól mért távolságánal aránya nem változik. Az L1, L2, L3 pont egy egyenesbe esik a két égitesttel, az L4 és L5 pedig szabályos háromszöget alkot velük. A Nap-Jupiter-rendszer két librációs pontja környékén találhatók a Trójai kisbolygók. Forrás: tudasbazis.csillagaszat.hu